Interpol raspisao tjeralicu za Višnjom Aćimović, koja je s 20 godina strijeljala 37 Bošnjaka

Interpol raspisao tjeralicu za Višnjom Aćimović, koja je s 20 godina strijeljala 37 Bošnjaka

Interpol je raspisao tjeralicu za Višnjom Aćimović, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Vlasenici.Sud BiH je u veljači 2017. godine potvrdio optužnicu protiv Višnje Aćimović zbog optužbe da je zajedno s više naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) sudjelovala u ubojstvima 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti počinjenim početkom lipnja 1992. na lokalitetu Mračni dol, u neposrednoj blizini logora Sušica, prenosi Dnevni avaz.

Kako stoji u optužnici, muškarci su na to mjesto dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

Prema Tužiteljstvu BiH, Aćimović je iz vatrenog oružja strijeljala muškarce koji su bili svega nekoliko metara udaljeni od autobusa.

Tijela su pronađena i ekshumirana 2000. na istom mjestu gdje su žrtve strijeljane.

Aćimović je državljanka Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje je i nastanjena, a sestra je aktualnog načelnika Općine Vlasenica i bivšeg zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske Miroslava Miće Kraljevića.

Kraljević je bio zapovjednik tzv. Specijalne policijske jedinice, čiji su pripadnici silovali, pljačkali, ubijali i zatvarali vlaseničke Bošnjake.

Iako je prošlo četvrt stoljeća i iako je njegovo ime često spominjano na haškim i suđenjima pred Sudom Bosne i Hercegovine, Kraljević nije odgovarao za ono što je činio u ljeto 1992. godine.

Istovremeno, Interpol je raspisao tjeralicu i za Nedžadom Kahrimanovićem zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Čelića.

Pogled.ba

na vrh članka