Detalji premlaćivanja liječnika: Napadač je nasrnuo na tim hitne pomoći jer su se krivo parkirali

Detalji premlaćivanja liječnika: Napadač je nasrnuo na tim hitne pomoći jer su se krivo parkirali

"U pekarnici u Stanovima napadnut je djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Zadar. Napadnut je verbalno, a kad je liječnik iz tima stao u njegovu obranu, napadač ga je izudarao i bacio na pod", naveo je jučer ujutro ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije dr. Predrag Orlović.Napad se, istaknuo je Orlović, dogodio u nedjelju 5. svibnja u ranim jutarnjim satima. 

Djelatnici Zavoda na povratku s intervencije zaustavili su se u pekarnici, gdje je nepoznata osoba počela verbalno napadati vozača tima.

Kada se umiješao liječnik, udaren je u glavu. Bačen je na pod i dobio je još nekoliko udaraca, a onda su ostale osobe u pekarnici reagirale i obuzdale napadača, piše Jutarnji list.

Lakše ozljede

Informacija o tom napadu stigla je od ravnatelja Zavoda dr. Orlovića, a ne od policije, iako je za vrijeme incidenta odmah pozvana policija koja je i došla na mjesto događaja, no napadač je već bio otišao. Za njim se još traga.

"Policija provodi kriminalističko istraživanje kako bi se rasvijetlile sve okolnosti te otkrio počinitelj. Na temelju prikupljenih saznanja i razgovora sa svjedocima, povod napadu vjerojatno je bilo parkirano vozilo Hitne medicinske pomoći ispred ulaza u pekarnicu. Obrada događaja je u tijeku", rekla je u četvrtak Sonja Šimurina iz PU zadarske.

"Svatko osuđuje nasilje, ali ovdje se ne radi o napadu na zdravstvene djelatnike za vrijeme obavljanja njihova posla. Povod za napad bilo je vozilo Hitne pomoći koje je vozač parkirao nepropisno, “nasadio” se na vrata pekarnice, što je izazvalo reakciju. Naravno, krivu reakciju jer je čovjek bio agresivan, ali rekao je vozaču otprilike “što vi mislite tko ste da možete tako parkirati, na sama vrata”.

Zato nije korektno da se dižu udruge koje pišu o napadu na zdravstvene djelatnike i prozivaju sve redom. Uz to, ponavljam, reakcija napadača na vozača i osobito na liječnika je za svaku osudu
", rekao nam je čovjek koji živi u neposrednoj blizini pekarnice.

Napadnuti liječnik ima lakše tjelesne ozljede i na bolovanju je.

Na zadarskom području napadi na liječnike i medicinsko osoblje češći su u bolnici nego u ambulantama Doma zdravlja ili na intervencijama Hitne pomoći. Posljednji napad, verbalni, dogodio se u ordinaciji liječnika obiteljske medicine na području MO Jazine II, no iz razgovora s medicinskim sestrama doznajemo da većina takvih napada ostaje neprijavljena.

Loša iskustva

"U našem je društvu, nažalost, “normalno” da se na medicinske sestre povisuje ton, da se prostači i negoduje zbog najsitnijih stvari. Meni osobno je neugodno zvati policiju za takve stvari, jer medicinske bi sestre to onda radile gotovo svaki dan. Ne znam koje je rješenje, jer je psihički vrlo teško podnositi verbalno nasilje.

Rješenje vidim jedino u tome da se svi mi zdravstveni djelatnici usuglasimo da se prijavi baš svaki napad, pa bi tek tada javnost zaista bila konsternirana brojkom, kao i opisom onoga što nam se događa. Javnost zapravo nema nikakva saznanja o agresivnosti pacijenata kojoj smo izloženi, uz konstantan strah da verbalna agresija ne eskalira
", rekla nam je medicinska sestra iz ordinacije obiteljske medicine u Zadru, čiji su podaci poznati redakciji.

Štiti li itko zdravstvene radnike ili su oni prepušteni sami sebi?

Iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije ova je informacija stigla četiri dana nakon događaja, a istodobno, prema tome i pomno planirano, stiglo je i priopćenje Hrvatske udruge za medicinsko pravo (HUZMP), u kojoj se ističe “zgražanje i konsternacija zbog eskalacije napada na liječnike i zdravstvene radnike”.

"Još više smo zgroženi postupcima nadležnih tijela, u ovom slučaju policije, koja je napravila zapisnik o događaju, a počinitelj je pušten bez ikakvih daljnjih sankcija", naveli su iz HUZMP-a te dodali da se javno pitaju “koliko se slučajeva premlaćivanja zdravstvenih radnika još treba dogoditi da bi odredbe Kaznenog zakona zaživjele u hrvatskom pravosudnom aparatu i kod institucija progona”.

"Pitamo se štiti li itko više danas interese zdravstvenih radnika ili su oni prepušteni sami sebi i nesmiljenim nasilnicima", naveo je u priopćenju predsjednik HUZMP-a dr. Miran Cvitković te je brojnim oštrim navodima i prozivanjima izazvao reakcije, 

Pogled.ba

na vrh članka