Sve manje stada na pašnjacima u bugojanskoj općini

Sve manje stada na pašnjacima u bugojanskoj općini

Stanje u oblasti stočarstva na teritoriji Bugojna nikada nije bilo gore, upozorava predsjednik Udruženja ovčara i kozara u toj općini Jusuf Delić. "Razlog katastrofalnog položaja u kojem se stočari nalaze, leži u činjenici da, za razliku od drugih kantona, na području Srednjobosanskog kantona nisu isplaćeni poticaji za 2017., 2018., pa ni za ovu godinu ", izjavio je Feni Delić.

Dodaje da trenutnoj situaciji na terenu, u velikoj mjeri, doprinose i sve niže cijene janjadi i vune, koja najčešće završava na livadama, gdje se taloži godinama.

"Nažalost, mnogi uzgajivači ovaca odlučili su se prestati baviti poslom, od kojeg su nekada lijepo živjeli, uzdržavali obitelji i školovali djecu ", naglasio je.

Ne tako davno u Golom Brdu, gdje stanuje njegova devetočlana obitelj, nije bilo kuće da nije imala u svom posjedu barem nekoliko ovaca.

"Samo u ovom dijelu općine, bilo je oko 2.000 ovaca. Sada ih je na pašnjacima tek 500-600. Upozoravali smo nadležne da bi trebalo pomoći ljudima, ali nikoga nije briga za to ", zaključio je.

Pogled.ba

na vrh članka