Iranke objavljuju snimke na kojima ne nose veo unatoč velikim kaznama

Iranke objavljuju snimke na kojima ne nose veo unatoč velikim kaznama

Iranke dijele videosnimke na kojima se pojavljuju bez vela, čime prkose zakonima koji ih prisiljavaju da u javnosti nose pokrivala na glavi za što im prijeti zatvorska kazna do 10 godina, navela je iranska aktivistica Masih Alinejad.Masih Alinejad, iranska novinarka koja živi u Sjedinjenim Državama, pokrenula je 2014. kampanju na društvenim mrežama u kojoj je žene u Iranu pozivala da objave svoje fotografije bez islamskog vela koje je zatim stavljala na svoju Facebook stranicu My Stealthy Freedom.

"Žene su hrabrije i ogorčenije nego prije"

Ona je istaknula da su joj žene nastavile slati fotografije i videosnimke i nakon što je Revolucionarni sud u Teheranu zaprijetio 10-godišnjim zatvorskim kaznama za te snimke.

"Primila sam niz videosnimki iz Irana. Te žene su hrabrije i ogorčenije nego prije", rekla je, prenosi zaklada Thomson Reuters.

Ona je objasnila da se iranska vlada boji žena koje iskazuju građanski neposluh i sudjeluju u mirnom prosvjedu.

Prema iranskom islamskom zakonu određenom nakon revolucije 1979. godine, žene u javnosti moraju pokrivati glavu i one koje ne poštuju tu odredbu opominju, globe ili uhićuju.

Organizacija Amnesty International ističe da ženama koje ne pokrivaju glavu prijeti dvomjesečna zatvorska kazna i da poštovanje tog zakona na ulicama redovno kontrolira policija za ćudoređe.

Pogled.ba

na vrh članka