Norveška policija: Pucnjava u džamiji je pokušaj terorizma

Norveška policija: Pucnjava u džamiji je pokušaj terorizma

Osumnjičeni je kod sebe imao nekoliko komada oružja. Kada je zapucao u džamiji su se nalazila trojica vjernika. Svladala ga je jedna osoba i predala policajcima.Norveška policija je priopćila u nedjelju da pucnjavu u džamiji u subotu u okolici Osla istražuje kao "pokušaj terorističkog napada".

- Otkrili smo da je napadač imao ekstremistička stajališta. Imao je ksenofobna stajališta, želio je širiti teror - rekao je policijski dužnosnik Osla Rune Skjold o mladom Norvežaninu. 

U napadu na islamistički centar Al-Noor u subotu poslijepodne u Baerumu, rezidencijalnom predgrađu Osla, jedna osoba je lakše ranjena.

Nekoliko sati nakon napada policija je pronašla tijelo jedne mlade žene, rođakinje osumnjičenoga u njihovoj kući, pa je otvorena istraga da se utvrdi povezanost ubojstva s pucnjavom u džamiji.

Tijekom ispitivanja osumnjičeni se branio šutnjom.

- Zaključili smo da se radi o pokušaju terorističkog napada - rekao je Rune Skjold.

Osumnjičeni je kod sebe imao nekoliko komada oružja. Kada je zapucao u džamiji su se nalazila trojica vjernika. Svladala ga je jedna osoba i predala policajcima.

U poruci koju je osumnjičeni postavio na internetu prije napada spominje "rat rasa" i odaje počast napadaču na dvije džamije u ožujku na Novom Zelandu kada je ubijena 51 osoba.

Vjerodostojnost poruke i identitet autora još se ne mogu sa sigurnošću utvrditi, prenosi Hina.

Pogled.ba

na vrh članka