Do srijede vrućine i temperature do 35 stupnjeva

Do srijede vrućine i temperature do 35 stupnjeva

Početkom proteklog tjedna zabilježen je vrhunac toplotnog vala. Iako su izmjerene izuzetno visoke temperature, do 41 stupanj, primjera radi u Mostaru, povijesni rekordi za kolovoz ipak nisu nadmašeni. Od utorka poslijepodne, vrućine su popustile, navodi se u agrometeorološkom pregledu za period 12.–18. kolovoz.Temperature su se spustile i 10-tak stupnjeva niže u odnosu na početak perioda, i tako vratile u okvire klimatoloških prosjeka ili nešto ispod. U većem dijelu zemlje u utorak i srijedu (13. i 14. kolovoza) zabilježene su padaline, u centralnim dijelovima do 35 mm, na zapadu i sjeveru zemlje od 10 do 20 mm dok su na jugu zemlje padaline izostale ili su bile zanemarljivo male, do 1 mm. Stanje vlažnosti tla malo je popravljeno prispjelim padalinama, iako nedovoljno, osobito na sjeverozapadu zemlje.

Prema prognozama, pretežno sunčano, i sve toplije, od nedjelje i vruće zadržat će se do srijede, 21. kolovoza, kada se očekuje porast oblačnosti i pojava kiše i pljuskova ponegdje i lokalnih nepogoda, naročito u centralnim i zapadnim dijelovima zemlje.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se u rasponu od 13 do 17 stupnjeva, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 stupnjeva. Umjereno toplo i sunčano vrijeme uz povoljnu vlažnost tla odgovarat će voću, vinovoj lozi te ratarskim usjevima koji se nalaze u završnim fazama zrenja, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Uvjeti vlažnosti procijenjeni prema Standardiziranom indeksu padalina (SPI) u posljednjih 30 dana pokazuju da u većem dijelu zemlje na dan 15. kolovoza prevladavaju normalni uvjeti vlažnosti, izuzev Hercegovine gdje je vlažnost malo povećana i zapada, sjeverozapada i sjeveroistoka zemlje gdje su uvjeti sušni do umjereno sušni.

Pogled.ba

na vrh članka