Čistačica Vesna i njen nezaposleni sin Dragan u Austriji zaradili 1,9 milijuna eura

Čistačica Vesna i njen nezaposleni sin Dragan u Austriji zaradili 1,9 milijuna eura

Vesna D. (53), čistačica iz Srbije, i njen nezaposleni sin Dragan D. (36) zaradili su preko 1,9 milijuna eura honorarno radeći kao prevoditelji za austrijsku policiju, a nedavno su oboje procesuirani zbog neplaćenog poreza na prihode.

Ova nevjerojatna priča počela je 2006. godine, kada je policija u Beču registrirala povećan broj kriminalnih radnji počinjenih od strane ljudi porijeklom sa naših prostora, prenosi Fokus.

Kako navode austrijski mediji, imali su veliki problem prilikom prevođenja snimljenih telefonskih razgovora i saslušanja koja su često dovodila do nesporazuma, a kasnije i do oslobađajućih ili blažih presuda, pa su po potrebi honorarno angažovali Vesnu D. da im prevodi sa romskog jezika, kao i jezika sa prostora bivše Jugoslavije.

Vesna D. je, prema službenim podacima bečke policije, na taj način od 2006. do 2016. godine zaradila 1.163.397 eura, a zbog povećanog obima posla policija je 2010. godine honorarno angažirala i njenog nezaposlenog sina Dragana, koji je za šest godina zaradio 740.176 eura.

Prema informacijama dostavljenim javnosti, Vesna D. i Dragan D. su ostali dužni državi 741.000 eura, te su se prošle nedjelje našli pred austrijskim sudom. Postupak protiv Vesne je odložen zbog bolesti tužene, a njen sin Dragan je po savjetu svog odvjetnika priznao krivicu i osuđen je na četiri mjeseca zatvora i društveno koristan rad.

Izvor: Ero.tel

na vrh članka