Oduzete cigarete i duhan u vrijednosti preko 54 tisuće KM

Oduzete cigarete i duhan u vrijednosti preko 54 tisuće KM

Iz Uprave za indirektno oporezivanje u dvije odvojene akcije na putnoj komunikaciji Foča-Goražde oduzeli su cigarete i rezani duhan u vrijednosti 54 500 KM.Ovlašteni službenici UIO iz Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Sarajevo u suradnji sa službenicima MUP BPK, PU Goražde, u dvije odvojene akcije provedene na putnoj komunikaciji Foča-Goražde, a prilikom kontrole dva vozila u mjestu Ustoklina pronašli su i oduzeli veću količinu cigareta i rezanog duhana. 

U skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva i Suda BiH privremeno su oduzeli sedam tisuća kutija cigareta (FM, Manchester, Corset i King) i 130 kg rezanog sušenog duhana. Radi se o akciznim proizvodima koji su bili namijenjeni prodaju na „crnom tržištu“ jer nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe. 

Protiv osoba kod kojih je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba podnijet će se Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 54.500 KM.

U tijeku  poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Pogled.ba

na vrh članka