Muškarac u osječkoj bolnici nema koronavirus

Muškarac u osječkoj bolnici nema koronavirus

Gotovi su nalazi pacijenta smještenog u osječkoj bolnici i oni pokazuju kako 26-godišnji muškarac iz Đakova nema koronavirus.Potvrdila je to ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prof.dr.sc. Alemka Markotić gostujući u Dnevniku HTV-a.

"Jučer smo radili uzorke krvi i gornjih dišnih puteva. Jedan je test bio blago pozitivan, a drugi takozvani potvrdni test, i jučer i danas, bio je negativan. Željeli smo napraviti i test iz iskašljaja, ali pacijent ne kašlje i dobro se osjeća tako da ne možemo dobiti uzorak", rekla je prof. Markotić.

"Doktor Ivan Kristijan Kurolt, priznati molekularni virusolog, poslao je nalaze tvorcu testa iz instituta u Berlinu. Dužni smo tim referentnim centrima poslati uzorak za dodatnu potvrdu. Bolesnik ne kašlje i dobrog je općeg stanja. On će vjerojatno biti pod određenim zdravstvenim nadzorom dok se ne vidi razvoj bolesti", rekla je.

Test iz Berlina Klinika je dobila prije tri dana.

"Virus je teško razlikovati od gripe"

"Virus je dosta sličan po ponašanju i molekularnim karakteristikama SARS-u, ali i po mnogome se razlikuje, očito se brže širi", rekla je Markotić i dodala da je teško razlikovati simptome od gripe, no kod koronavirusa je u komplikaciji upala pluća obostrano, dok kod gripe to baš nije slučaj.

Objasnila je da se virus širi kapljičnim putem te da se očekuje da bi s nastupanjem proljeća trebao nestati.

"Ali s virusima se nikad ne zna, imaju svoju logiku, svoj način preživljavanja i vidjet ćemo. Mi smo spremni i svakodnevno smo u kontaktu s Kriznim stožerom, kojeg smo dio, i ministrom", rekla je Markotić.

Na pitanje kada se očekuje cjepivo, rekla je da se regularno cjepivo može proizvesti za 10-ak godina, a u ubrzanom postupku za 20-ak mjeseci. 

"Vidjet će se hoće li se koristiti dijelovi genoma ili će se pokušati raditi cjepivo od izoliranih virusa", kazala je.

Pacijent će uskoro biti pušten kući

"Bolesnik je deseti dan po povratku iz Kine dobio temperaturu jednokratno 38 stupnjeva i postupili smo sukladno pravilima struke. Kolege iz obiteljske medicine su ga najavile u bolnicu, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je dobro, nema temperaturu danas, bez poteškoća. Izoliran je i dalje. Prvi rezultati testiranja, javljaju nam kolege, su negativni. Očekujemo još konačne rezultate. S obzirom na to da je bolesnik dobro, planiramo ga, ako test bude negativan, i otpustiti kući", izjavila je ranije danas predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a Ljiljana Perić.

Dodala je kako su u stalnom kontaktu s ministrom i s ravnateljstvom te da je KBC Osijek spreman pratiti daljnji razvoj događaja i zbrinuti sve bolesnike.

Navodi kako se prema pravilima struke, prema svakom pacijentu koji dolazi iz Kine, a koji u razdoblju od dva do deset dana ima bilo kakve poteškoće respiratornih puteva ili temperaturu, mora postupiti na ovakav način.

"Za slučaj da u budućnosti netko eventualno bude respiratorno ugrožen, upućivat ćemo pacijente u zagrebačku Kliniku Fran Mihaljević", najavila je.

Dodala je kako je moguće da se koronavirus pojavi u našoj populaciji, ali da nema mjesta panici.

"Imamo dovoljno iskustava sa sličnim situacijama iz prošlosti i nadam se da će se dobrim radom epidemioloških službi i dobrim praćenjem svih pacijenata suzbiti eventualno širenje ovoga virusa", zaključila je dr. Perić.

U Hrvatskoj nema oboljelih

Službeno, u Hrvatskoj trenutno nema oboljelih od koronavirusa, u Europskoj uniji je 21 oboljela osoba, u svijetu 14.564, a 305 ljudi je do sada umrlo, objavio je danas u 15 sati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). 

Zemlje Europske unije u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom su Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Na zagrebački aerodrom stigla Hrvatica iz Wuhana

Danas oko 12 sati u Zagreb je sletjela Hrvatica koja je prije 12 dana napustila Wuhan. Dočekao ju je krizni stožer na čelu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, javlja Media Servis.

Hrvatska građanka nalazit će se dva dana pod nadzorom. 

Putem propisanog protokola došla je obavijest o dolasku hrvatske građanke koja je 20. siječnja krenula iz Wuhana prema Hrvatskoj. Ministar Beroš rekao je kako je zdrava, no s obzirom na to da dolazi iz regije u kojoj je krenula infekcija, mora se postupiti s obzirom.

“Bit će u krugu obitelji te će se nadzirati njezino zdravstveno stanje. Ako po isteku 14 dana bude zdrava, dobit će rješenje o tome da zdravstveni nadzor nije potreban”, rekao je ministar Beroš.

Hrvati iz Kine došli u Francusku

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je kako su četiri hrvatska državljana u Francusku stigla iz Kine te će tamo ostati u dvotjednoj izolaciji. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Četiri hrvatska državljana, među 250 putnika iz petnaestak europskih država, stigla su danas poslijepodne specijalnim francuskim zrakoplovom iz Kine te su prebačeni u vojnu zračnu luku Istres u blizini Marseillea. Iako nema naznaka da je itko među putnicima zaražen koronavirusom, zbog mjera predostrožnosti radi sprječavanja širenja epidemije, svi će putnici po dolasku ostati u izolaciji 14 dana, koliko traje vrijeme inkubacije bolesti.

Dvotjedna izolacija

Hrvatski državljani, zajedno s drugim putnicima, ostat će 14 dana u izolaciji u hotelskom kompleksu u blizini Marseillea. Po isteku izolacije, putnici će biti upućeni u Hrvatsku odnosno u svoje zemlje, osim onih kod kojih bi se eventualno pojavili simptomi bolesti.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ovim putem zahvaljuje francuskim vlastima na velikom angažmanu i profesionalnosti kojom je izvršena ova zahtjevna zadaća u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, čime je u Francusku vraćeno oko 430 francuskih i drugih europskih državljana. Također zahvaljujemo još jednom i kineskim vlastima na ukazanoj pomoći u proteklim danima.

Nikome pa ni diplomatskim predstavnicima nije dopušteno dočekati putnike iz Wuhana, osim nadležnim francuskim službama. Tijekom izolacije neće biti dopušten nikakav izravan doticaj s hrvatskim državljanima.

Spremnost na sve moguće događaje u vezi epidemije 

Hrvatska, kao predsjedateljica Vijećem Europske unije, ima posebnu ulogu u koordinaciji aktivnosti s tim u vezi te je Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu u stalnoj vezi s francuskim Ministarstvom vanjskih poslova. Istodobno, Hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu svih je ovih dana bilo iznimno angažirano prema kineskim vlastima uime predsjedništva Vijeća Europske unije.

Usto, u svjetlu trenutne situacije u vezi s koronavirusom, hrvatsko predsjedništvo je 28. siječnja odlučilo aktivirati alat Integriranog političkog odgovora na krizu (IPCR), koji je sastavni dio paketa Vijeća EU-a s alatima za odgovor na krize. Mehanizam podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini u slučaju krize te pruža konkretne alate za pojednostavljivanje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordiniranje kriznih reakcija na političkoj razini, piše Index

Hrvatsko predsjedništvo poduzelo je ovaj korak proaktivno kako bi osiguralo spremnost država članica EU-a na sve moguće događaje u vezi s izbijanjem epidemije koronavirusa", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

Izvor:pogled.ba

na vrh članka