Ovo je najbezvrijednija putovnica na svijetu, jeste li uopće čuli za ovu zemlju? - video

Ovo je najbezvrijednija putovnica na svijetu, jeste li uopće čuli za ovu zemlju? - video

Pridnjestrovlje, službeno Pridnjestrovska Moldavska Republika, neovisna je nepriznata država na teritoriju Moldavije. Osim nje, graniči još samo s Ukrajinom.

Njenu samostalnost ne priznaje nijedna članica UN-a. Štoviše, sve tri zemlje koje s njom imaju službene diplomatske odnose su i same nepriznate - Abhazija, Južna Osetija (obje u Gruziji) i Republika Gorski Karabah (Azerbajdžan).

Neovisnost je proglasila 1990., godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza. Prema rezultatima cenzusa iz 2015., tri najbrojnije etničke grupe - Rusi, Moldavci i Ukrajinci - skoro su jednako zastupljene po brojnosti, ali Rusi ipak prednjače za jedan posto (34%).

Posljednja oaza sovjetskog duha

Glavni grad ove siromašne zemlje, jedne od najsiromašnijih u Europi, je Tiraspol, s oko 130.000 stanovnika, dok sama Republika ima gotovo pola milijuna stanovnika.

Nalazi se ni 70 km od moldavske prijestolnice Kišinjev, na istočnoj obali rijeke Dnjestar. Gradska arhitektura je toliko u duhu SSSR-a da se čini kao da je Tiraspol zaglavio u vremenu koje je iščeznulo prije 30 i više godina, čemu pridonose i ulice i trgovi koji nose nazive ličnosti iz sovjetske ere. U središtu grada počiva Suvorov trg, gdje se svake godine održava parada za Dan neovisnosti, a jedna od znamenitosti je i veliki Lenjinov kip, smješten ispred zgrade parlamenta, prenosi Index.hr

Žive od Rusije

Motiv Pridnjestrovljana za traženje neovisnosti bio je rastući nacionalizam u Moldaviji krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, dok je kao okidač poslužilo ukidanje ruskog jezika u službenoj upotrebi. U ožujku 1992. je izbio oružani sukob, koji je završio u srpnju iste godine. U njemu je život izgubilo oko tisuću ljudi. Od tada je ovo područje u miru, a održava ih financiranje iz Rusije. Ruski je službeni jezik, a velik broj stanovnika na Rusiju gleda kao na matičnu zemlju, piše BBC.

Iako Pridnjestrovlje funkcionira politički i gospodarstveno neovisno o Moldaviji, njihova putovnica je beskorisna jer je ne priznaje nijedna članica UN-a. Usprkos ovoj činjenici, stanovnici nisu zarobljeni unutar granica svoje domovine jer većina njih ima dvojno ili trojno državljanstvo Rusije, Moldavije ili Ukrajine.

Izvor:pogled.ba

Video sadržaj

na vrh članka