Hrvatica iz Širokog Brijega će milijarderu pomoći u namjeri da naslijedi Trumpa

Hrvatica iz Širokog Brijega će milijarderu pomoći u namjeri da naslijedi Trumpa

Usred glasina da bi se u utrci za poziciju predsjednika SAD-a Michaelu Bloombergu mogla pridružiti Hillary Clinton, taj je milijarder objavio da se njegovom timu za predsjedničku utrku pridružila Capricia Penavić Marshall, 56-godišnja Amerikanka hrvatskog podrijetla, prenosi 24sata.hr

Capricia Marshall provela je godine u Bijeloj kući. Prvo je bila šefica Bijele kuće, za vrijeme mandata Billa Clintona kad je sa samo 32-godine ušla u povijest kao najmlađa šefica predsjedničke rezidencije.

Nakon toga, Marshall je od 2009. do 2013. godine obnašala dužnost šefa protokola za vrijeme vladavine Baracka Obame.

Hrvatsku je posjetila 2000. i 2015. godine

– Capricia je bila osoba od najvećeg povjerenja obitelji Clinton. Organizirala je život i rad Bijele kuće. S Hillary Clinton i dalje je vrlo bliska, izjavio je bivši hrvatski veleposlanik u SAD-u Miomir Žužul 2009. godine.

Ona je, tvrdi, oduvijek bila naklonjena Hrvatskoj. Zbog njenog lobiranja Hrvatskoj su se, govorio je Žužul, otvorila mnoga vrata. Kolinda Grabar Kitarović, tada veleposlanica u SAD-u, nazočila je Capricijinu polaganju prisege u State Departmentu. Hrvatsku je, rekla je 2009. godine Grabar Kitarović, spomenula više puta u vrlo pozitivnom kontekstu te je prisega izgledala kao američko-hrvatska svečanost.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odlikovao ju je 2000. Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Inače, Capricia Marshall Hrvatsku je posjetila 2000. godine. Slabo govori hrvatski, ali se možemo sporazumjeti. Oduševljena je ovim krajem i s ponosom voli isticati da je Hrvatica iz Širokog Brijega. Njen otac Frane davne 1956. godine otišao je trbuhom za kruhom s dva kilograma duhana i 4 dolara u džepu u Ameriku. Oženio se Meksikankom, s kojom uz Capriciju ima sina. Capricia je bila najbolji student, govori četiri svjetska jezika. Ima sina od pet godina koji već govori četiri strana jezika, rekao je tada njen rođak Tihomir Kraljević iz širokobriješkog zaseoka Ljuteš. Njegov brat Vlado dodao je da je, kad ih je posjetila, Capricia najviše uživala u domaćoj puri.

Godine 2015. Capricia Marshall nazočila je bilateralnom sastanku u palači Dverce, gdje ju je ugostila Kolina Grabar Kitarović.

Prije nego što je počela raditi za predsjednike, Caprice Marshall je 1993. godine bila specijalna asistentica Hillary Clinton, tada prve dame SAD-a, a 2008. godine je radila i na njenoj predsjedničkoj kampanji.

“Ona je velik igrač”

– Bloomberg se mora još ozbiljnije povezati unutar ‘establišmenta’ Demokratske stranke, a Capricia može izgraditi veću svjesnost o Michaelu jer je kroz suradnju s Hillary sagradila odnose s afroameričkim liderima, hispanskim liderima i ženskim aktivistima, izjavio je anonimni izvor iz demokratske stranke za Page Six.

– Zapošljavanje Capricije vrlo je pametan potez. Ona je velik igrač, zaključio je izvor.

/HMS/

na vrh članka