Napustio je sve i otišao na -40 stupnjeva čuvati 150 haskija

Napustio je sve i otišao na -40 stupnjeva čuvati 150 haskija

Kutinjanin Ivan Romić do travnja 2018. u Inari na sjeveru Finske brinut će se o 150 haskija te ih svakodnevno voditi na izlete saonicama.

- To je svakako jedan od najzahtjevnijih poslova koji postoje, no definitivno još jedno zanimljivo poglavlje u životu koje moram ispuniti - kaže ovaj profesionalni rafter i zaljubljenik u avanture, čiji je moto “živjeti i iskusiti što više avantura, bile one pozitivne ili negativne”.

Inari je mjesto poznato po mnogo polarnog svijetla, temperaturama koje sežu do -40 Celzijevih stupnjeva te polarnim mrakom koji traje cijeli prosinac i siječanj.

- Imam sedam timova od ukupno 150 haskija. Treniramo ih za utrke jer se vlasnik firme natječe, ali radimo i izlete s turistima. Trenutačno je temperatura na sjeveru Finske -15 stupnjeva, ali u prosincu i siječnju spustit će se do -40 – rekao nam je Romić.

Bivši višestruki svjetski prvak u kickboxingu i prvak države u boksu nakon teške ozljede prestao se baviti sportom.

- Primio sam se fakulteta, a kako mi je Prometni fakultet bio poprilično jednostavan, odlučio sam pronaći i posao. I tako je počela utrka za novcem i materijalnom srećom. U šest godina promijenio sam desetak firmi i radio svakakve poslove. Sve dok zbog nagomilanog stresa nisam puknuo. Bilo mi je dosta osjećaja da me život žvače. Htio sam slobodu! Završio sam faks i dao tri otkaza s tri posla koje sam u to vrijeme radio. Nakon što sam se fizički i psihički odmorio od ‘prijašnjeg života’, krenula je potraga za novim poslom... No ovog puta obećao sam sebi da neću raditi posao u kojemu ne uživam - kaže Ivan.

Postao je vodič u avanturističkom turizmu, a nakon što je obišao Hrvatsku, odlučio je profesionalno se baviti raftingom, i to u Norveškoj, na rijeci Otri.

- To je svakako najveća i najdivljija rijeka koju sam do sada vidio - rekao nam je Ivan, koji je nakon završetka sezone otišao u Maleziju.

- Dobio sam posao rafting vodiča u selu u džungli. Rijeka je bila fantastična, ljudi preljubazni, a džungla i priroda nerealna – kaže Ivan, koji je nakon toga mjesec dana proveo i na Borneu.

- Obišao sam kajakom nekoliko golemih rijeka, a proveo sam i desetak dana s nekoliko plemena duboko u džungli daleko od oka civilizacije - kaže Ivan, koji je potom odradio još jednu sezonu kao vodič na raftingu u Norveškoj.


Sljedeće zime bit će u Indiji i Nepalu

U proljeće će na nekoliko mjeseci u Hrvatsku, a sljedeće zime već je dogovorio posao rafting vodiča u Indiji i Nepalu.

- Divlje rijeke i tradicija Indije te impresivne planine Nepala, zvuči kao bajka - kaže Ivan.


Najjača su pasmina haskija i najsličniji vuku

Aljaške haskije hrani samo jednom - poslijepodne - brisketima i lososom.

- Ne jedu puno, no najjača su pasmina haskija i od svih pasa fizički su najsličniji vukovima - kaže Ivan.

 

Izvor: 24sata.hr

na vrh članka