Nije znanstvena fantastika: Vrlo brzo mogli bismo dobiti prve plutajuće gradove

Nije znanstvena fantastika: Vrlo brzo mogli bismo dobiti prve plutajuće gradove

Iako to većini vjerojatno zvuči kao znanstvena fantastika, svijet bi do 2020. godine mogao imati prve plutajuće gradove, i to desetak njih.

Riječ je o inicijativi instituta Seasteading, neprofitne organizacije sa sjedištem u San Franciscu koja od svog osnutka 2008. pokušava uvjeriti javnost da plutajući gradovi (tzv. seasteading) nisu tako luda ideja, piše New York Times.

Pogotovo u današnje vrijeme klimatskih promjena i nestabilne političke situacije. Ranije ove godine vlada Francuske Polinezije odobrila je institutu testiranje u svojim vodama. Gradnja bi uskoro mogla početi, a prve plutajuće zgrade mogle bi biti naseljive za samo nekoliko godina. Doduše, institut je već planirao prototip za zaljev San Francisca 2010. godine, no plan se nije ostvario.

- Kad biste mogli imati plutajući grad, to bi u biti bila start-up država. Možemo stvoriti brojne različite vlade za ogroman broj različitih ljudi - kaže predsjednik instituta Joe Quirk, kojeg je na ideju i koncept inspirirao festival Burning Man. Seasteading vidi kao mogućnost za ponovno pisanje pravila koja upravljaju društvom. - Vlade se jednostavno ne popravljaju. Zapele su u prethodnim stoljećima. To je zato što zemlja potiče nasilni monopol za njezinu kontrolu - kaže Quirk.

Francuska Polinezija stvara posebnu gospodarsku zonu za eksperiment instituta, a cilj je do 2020. godine izgraditi desetak struktura, uključujući domove, hotele, urede i restorane, što bi koštalo oko 60 milijuna dolara. - Želim vidjeti plutajuće gradove do 2050. godine, tisuće njih, nadam se, svaki s drugačijim načinom vladanja. Što više ljudi, to više izbora ćemo imati i veća je vjerojatnost da možemo imati mir, blagostanje i inovacije - kaže Quirk.

Izvor: Vecernji.ba

na vrh članka