Držite kečap i kisele krastavce u hladnjaku? Evo što o tome kažu stručnjaci!

Držite kečap i kisele krastavce u hladnjaku? Evo što o tome kažu stručnjaci!

Ako ste jedni od onih osoba koje kečap pospremaju u hladnjak, stručnjaci za hranu otkrili su da samo bespotrebno zauzimate mjesto. Istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazalo je da samo jedna od pet osoba na pakiranjima provjerava gdje bi trebali pohraniti svoje namirnice, piše Daily Mail. Na listi umaka nalazio se i kečap, jedan od najpoznatijih umaka, a stručnjaci su otkrili kako se on može pohraniti u ormarićima, čak i nakon što se otvori. Njegovi prirodni kiseli sastojci, rajčica i ocat, pomažu u očuvanju okusa na sobnoj temperaturi. Ipak, nakon što se otvori, kečap bi se trebao pojesti u osam tjedana. 

Istraživanje je pokazalo da su ljudi često zbunjeni kada se radi o pohranjivanju namirnica, a često nepotrebno spremaju umake i začine u hladnjak jer vole kada su hladnog okusa. Ipak postoji nekoliko namirnica koje bi se uvijek trebale spremati u hladnjak zbog njihovih sastojaka. 

Majoneza je umak koji uvijek mora biti spremljen u hladnjak jer se sastoji od jaja i octa, što bi na sobnoj temperaturi potaknulo razvoj i razmnožavanje bakterija. Pesto bi se također trebao spremati u hladnjak nakon što se otvori jer zbog biljnih začina može nastati do stvaranja plijesni. U hladnjaku bi se trebao pohranjivati i tartar jer u sebi sadrži jaja i veliku količinu vode. 

Stručnjaci su otkrili i pomalo iznenađujuće namirnice koje se ne moraju držati u hladnjaku, osim kečapa. Jedna od tih namirnica su kiseli krastavci jer u sebi sadrže ocat koji ih štiti od kvarenja i bakterija. Također umak od soje, zbog velike količine soli koje sadrži u sebi. Svi umaci koji u sebi sadržavaju čili ili ljute papričice mogu se pohraniti na sobnoj temperaturi zbog octa koji sadrže. Maslinovo ulje također ne mora biti u hladnjaku, već na sobnoj temperaturi, ali daleko od sunca.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka