MVEP poziva Hrvate u inozemstvu da se što prije vrate

MVEP poziva Hrvate u inozemstvu da se što prije vrate

Hrvatske vlasti pozvale su sve svoje državljane u inozemstvu koji se namjeravaju vratiti u Hrvatsku da to učine što prije zbog mogućih poremećaja u zračnom prometu izazvanih globalnim širenjem koronavirusa.Ako se hrvatski državljani nađu u situaciji prekinutog redovnog zračnog prometa, mogu se javiti nadležnim veleposlanstvima i konzularnim uredima RH u zemlji u kojoj se nalaze, poručuje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

Hrvatski državljani u inozemstvu upozoravaju se da zbog pandemije koronavirusa avioprijevoznici nerijetko i bez prethodne najave otkazuju sve veći broj međunarodnih letova.

Onima koji se nalaze u državama gdje su komercijalni letovi i druge vrste prijevoza i dalje dostupni, MVEP preporučuje da se vrate u Hrvatsku ako ne planiraju nepredviđeno dug boravak u zemlji u kojoj jesu.

U slučaju da Hrvatska u toj zemlji nema diplomatsko predstavništvo, mogu se obratiti Delegaciji EU-a u toj državi. 

Mreža diplomatsko-konzularnih predstavništava RH, koja su na raspolaganju od 0 do 24 sata, neumorno radi na povratku hrvatskih državljana, često u suradnji s drugim državama članicama Europske unije, naglašava MVEP.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka