Sirutka je pravi melem za zdravlje

Sirutka je pravi melem za zdravlje

Sirutka je “nusproizvod” kod proizvodnje sira, a bogata je korisnim nutrijentima!Bogata je magnezijem, kalcijem, cinkom, fosforom, vitaminima B, aminokiselinama. Dobro utiče na kosti, jer nadoknađuje bjelančevine, hidrira tijelo i najbolja je zamjena za sportska pića, pa se često upotrebljava u body buildingu.

Zbog ogromne hranljive vrijednosti, ona se poredi čak i s majčinim mlijekom. Potiče razmnožavanje acidofilnih bakterija, koje su prirodni antiseptik. Odlična je za dijete i detoks programe, jer ubrzava metabolizam

Sirutka pomaže da se luči serotonin, hormon sreće, pa se preporučuje svima koji su pod stresom, a dobra je i za obnovu energije, smanjuje grčeve u mišićima i opušta ih. Kod starijih osoba, sirutka sprječava osteoporozu, čisti krvne sudove, skida naslage na zubima, prevenira karijes i regenerira i čuva jetru.

Terapije sirutkom poznate su u liječenju crijevnih poremećaja (poput neredovne stolice), hormonalnih problema, gojaznosti i problema s cirkulacijom, kao što su začepljenje arterije.

Konzumira se tako što se kašika sirutke rastvori u čaši vode i popije kao dodatak ishrani. Ako želite da vam ovaj napitak bude ukusniji, dodajte med u malo tople vode i u to nacijedite sok od dva limuna i sve pomiješajte s litrom sirutke, prenose Nezavisne.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka