Potvrđena pogibija obojice pilota u padu MIG-a u Srbiji

Potvrđena pogibija obojice pilota u padu MIG-a u Srbiji

Srbijansko Ministarstvo obrane potvrdilo je u petak da su dvojica pilota Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane srbijanske vojske poginula u padu zrakoplova MIG-21 oko 9,10 sati na području sela Brasina na zapadu Srbije.


Piloti su, kako se navodi, poginuli obavljajući svoje letačke zadaće, a Ministarstvo je najavilo da će njihova imena priopćiti javnosti nakon što izvijesti članove obitelji.

U nesreći je, prema izvješćima srbijanskih medija, teže ozlijeđen i mještanin na čije imanje se srušio MIG 21, a primljen je u Opću bolnicu Loznica s opeklinama grudi, glave i ruku, ali nije životno ugrožen.  

- Letio je nisko i pao je u potok. Nas troje je to gledalo! Izbjegao je kuće, ja sam jaukala, cijelo selo sazvala, da pomognemo, da spasimo djecu. Eksplozija je bila nemoguća. Borio se da ne udari u kuće, meni je malo krov okrznuo, rekla je za Večernje novosti jedna mještanka. 

Nakon očevida koji su obavila i civilna i vojna tijela, formirana su povjerenstva za ispitivanje te nesreće.

Telegrame sućuti obiteljima poginulih pilota uputili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar obrane Aleksandar Vulin i načelnik GS general Milan Mojsilović.

Avion MiG-21 pregledan je prije polijetanja u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda zaključeno je da je ispravan i spreman za let, naglasilo je u priopćenju ministarstvo.

Mediji su objavili da je riječ o posljednjem zrakoplovu tog tipa u Vojsci Srbije kao i da je taj MIG-21 u uporabi bio 34 godine.

Nekadašnja JNA nabavila je do 1986. ukupno 261 MIG-21, a posljednji remont aviona koji je danas pao obavljen je prije četiri godine.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka