Za ovih šest namirnica nema smrti, one traju zauvijek. Obično je dovoljno samo hladno i tamno mjesto za njihovu pohranu

Za ovih šest namirnica nema smrti, one traju zauvijek. Obično je dovoljno samo hladno i tamno mjesto za njihovu pohranu

Namirnice koje traju zauvijek; zvuči kao SF, no zbilja postoje, i svi ih imamo u kuhinjskom ormariću, barem većinu njih.


Famoznu šestorku, da prijeđemo na stvar, po najnovijim saznanjima s obzirom čak i na nalaze pronađene unutar grobnica faraona čine: med, šećer, riža, kukuruzno brašno, alkoholni ocat i sol.

Naime, med je jednostavno nepokvarljiv, premda može mijenjati izgled i agregatno stanje. Isto vrijedi i za šećer, koji se doduše može stvrdnuti, ali ne i pokvariti budući da po svojem sastavu ne podržava razvoj bakterija.

Nadalje, stabilna, štoviše vječna(!) namirnica je kukuruzno brašno. Ako je pravilno uskladišteno, na suhom i tamnom mjestu, može trajati - zauvijek i, dakako, biti jestivo.

Riža je također zahvalna namirnica po pitanju (ne)kvarljivosti, uz izuzetak smeđe riže koja zbog visokog udjela ulja ima kraći rok trajanja. Alkoholni ocat te sol također su "vječni", uz uvjet da su dobro zatvoreni u posudi te zaštićeni od vanjske kontaminacije/zaprljanja, što vrijedi i za ostale navedene namirnice.

Same po sebi mogu, dakle, trajati vječno barem kao Hajduk; k tomu je, primijetimo uzgred, kuhinjski trolist uzdanica i "bile boje": "hajdučki" cukar, riža i sol. Evala!

PIŠE L.G./slobodnadalmacija.hr

na vrh članka