Znanstvenici s Oxforda razvili petominutni test za protutijela na covid-19

Znanstvenici s Oxforda razvili petominutni test za protutijela na covid-19

Znanstvenici s britanskog sveučilišta Oxford razvili su brzi test za covid-19 koji može identificirati koronavirus u samo pet minuta, objavili su stručnjaci dodajući da bi se mogao koristiti za masovna testiranja na aerodromima i u tvrtkama.


Sveučilište se nada da bi početkom 2021.mogla početi testiranja, a odobrenje šest mjeseci poslije. Testom bi se mogao detektirati koronavirus i razlikovati ga od drugih virusa s priličnom sigurnošću, kažu stručnjaci.

- Naša metoda brzo otkriva netaknute dijelove virusa, rekao je profesor Achilles Kapanidis s katedre za fiziku.

Dodao je da će test biti jednostavan, izuzetno brz i pristupačan. Brzi testovi na antitijela ključni su za masovno testiranje i ponovno otvaranje gospodarstva u vrijeme kada virus još uvijek slobodno cirkulira. Oni koji se već koriste su brži i jeftiniji, ali manje pouzdani od postojećij molekularnih PCR testova.

Siemens Healthineers je objavio da u Europi kreće s novim testom na antitijela, ali je upozorio da proizvođači teško mogu zadovoljiti ponudu. Iako će Oxfordov biti dostupan tek iduće godine, mogao bi na vrijeme, prije iduće zime, pomoći u suzbijanju epidemije. Zdravstvene vlasti su upozorile da će ljudi morati živjeti s koronavirusom čak i kada se pronađe cjepivo.

- Nadolazeći zimski mjeseci će biti izazovni zbog toga što ne znamo koji su učinci SARS-CoV-2 u kombinaciji s ostalim sezonskim respiratornim bolestima, rekla je dr. Nicole Robb sa medicinskog fakulteta Warwick.

- Pokazali smo da naš test može pouzdano razlikovati različite viruse u kliničkim uzorcima, što je ključna stvar u idućoj fazi pandemije, dodala je.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka