Ove 3 ukusne namirnice pomažu kod prehlade, a jedna će te posebno ugodno iznenaditi

Ove 3 ukusne namirnice pomažu kod prehlade, a jedna će te posebno ugodno iznenaditi

Nemaš volje konzumirati đumbir, vruću limunadu i sl.?Klasične namirnice protiv prehlade ne vole baš svi. Pronašle smo ukusne alternative koje će ti pomoći da ponovno budeš fit – plus recept! 

Zobene pahuljice 

Za jačanje obrane organizma je cink, element u tragovima, jako važan. Služi kao hvatač radikala te potiče rad enzima u tijelu. Osim toga, vitamin C djelotvoran je tek kad je u kombinaciji s cinkom. Zobene pahuljice spadaju u jedan od najboljih izvora cinka: u 100 grama nalazi se oko 4,5 grama ovog elementa u tragovima. 

Tamna čokolada 

Ovo je vijest koja će obradovati brojne ljubiteljice slatkoga: jedno britansko istraživanje otkrilo je da tamna čokolada pomaže kod podražajnog kašlja. Tvar teobromin navodno bolje djeluje od sirupa protiv kašlja zato jer učinkovito ublažava refleks kašljanja. Osim toga, čokolada stvara nakon konzumacije neku vrst zaštitnog premaza preko osjetljive sluznice u grlu. Što je čokolada tamnija, toliko je bolja, prenosi miss7.hr. 

Naranče 

Kod prehlade treba uzimati puno vitamina C kako bi se ojačao imunitet. A tog vitamina puno ima u citrusnom voću. Međutim, budi oprezna kod grlobolje: šalica soka od naranče može dodatno nadražiti sluznicu. 

Recept sa sva tri sastojka:

čokoladno-zobena kaša s narančom

Sastojci

• 200 ml mlijeka (kravljeg ili biljnog)

• 45 g mekih zobenih pahuljica

• 15 g tamne čokolade (sa 70% udjela kakaa ili više)

• pola naranče 

Priprema

Ugrij mlijeko u loncu. Umiješaj zobene pahuljice te kuhaj dok kaša ne dobije željenu gustoću. U međuvremenu nareži na komade tamnu čokoladu te filetiraj naranču. Kad je kaša gotova posluži je u posudi posutu komadima čokolade i filetima naranče.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka