Hrvatska infektologinja onima koji krše mjere: Dođite vidjeti kako izgledaju teški bolesnici

Hrvatska infektologinja onima koji krše mjere: Dođite vidjeti kako izgledaju teški bolesnici

U Zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" raste broj pacijenata zaraženih koronavirusom.Infektologinja Davorka Dušek danas je radila doslovno cijeli dan, od jutra pa sve do večernjeg Dnevnika Nove TV u kojem je gostovala.

Opisala je kako je raditi u zaštitnoj opremi

"Držimo se, radimo najbolje što možemo, ali smo već i umorni. To zbrinjavanje pacijenata s covidom-19 traje sve od veljače. Prve sumnje, kada nas je zapravo bilo i strah hoćemo li dobro obaviti posao, pa karantena, pa prvi pacijenti, pa prvi teži pacijenti, oni koji su završavali na respiratoru, to sve ostavlja jedan danak na medicinskom osoblju", rekla je Dušek.

"Posao je izrazito stresan, najteže je kada izgubimo pacijenta i kada mu ne uspijevamo pomoći, ali bitno je reći da bi bez dobre komunikacije medicinskog osoblja, osobito medicinskih sestara, ovo bilo nemoguće", dodala je.

Oblačenje i svlačenje zaštitne opreme možda je i najkompliciranije.

"To može trajati i do 15 minuta. Jedna mi je gospođa rekla da izgledam šik, kao neka astronautkinja u dresu, a u tom dresu je zaista teško raditi. Teže je disati, toplo vam je, raditi različite medicinske zahvate puno je teže, slabije ste koordinirani, no sada smo se već nakon dosta mjeseci naučili."

Bolnica može primiti cijelu obitelj

Dušek je naglasila kako se posao ne ostavlja na poslu nakon što se završi smjena.

"I kad odemo, razmišljamo jesu li pacijenti koje smo ostavili dobro, jesu li kolege imali lošu smjenu, puno prijema, je li bilo neke teške situacije. Ovaj posao ostavlja danak i na našem osobnom životu."

Pacijentima je teško jer su izolirani od svojih najbližih.

"Jedini kontakt koji imaju s obitelji im je telefon i tu medicinsko osoblje bude kao obitelj", rekla je Dušek i istaknula da bolnica prima i cijele obitelji.

"Primamo i po tri, četiri člana obitelji. Najgore je kad netko umre, a njegovi članovi su još tu i onda im to morate reći. Oni to ne mogu ni odžalovati normalno u ovoj izvanrednoj situaciji."

Osvrnula se i na stanje u zdravstvenom sustavu.

Teško bolesni pacijenti se doslovno bore za zrak

"Stalno govorimo o brojevima, da je devet puta veći broj zaraženih, da je dva puta više hospitaliziranih, ali ne smijemo se koncentrirati na brojeve, iza tih brojeva stoje ljudi. To su pacijenti kojima treba pomoći i pružiti adekvatnu skrb, ali i drugi ljudi, medicinsko osoblje koje to treba napraviti", kazala je Dušek u Dnevniku Nove TV.

Za kraj je poslala poruku onima koji se ne drže propisanih mjera.

"Možda bi bilo najbolje da dođu i da vide kako zapravo izgledaju naši teško bolesni, hospitalizirani bolesnici koji se bore za zrak, koji su na visokim protocima kisika, neki su na respiratoru. To je zaista dramatično", zaključila je.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka