Ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Bosna i Hercegovina trenutno proizvodi velik broj ekonomista i pravnika, a upravo se najveći broj osoba s tim kvalifikacijama nalazi na tržištu rada.Sve je manje "zanatlija", a sve je veća potražnja za njima. U najboljoj su poziciji, pak, IT stručnjaci. Razmišljate o prekvalifikaciji?

Četvrto digitalno doba nije zaobišla Bosnu i Hercegovinu, stoga je IT sektor uvijek u potražnji za kvalitetnim kadrovima, a tvrtka u BiH nude solidne financijske pakete i kvalitet rada na razini europskih i svjetskih tvrtki. No, traže se: Doedukacija, prekvalifikacija, trening i volja.

Manjak stručnih radnika, posebno zanatlija osjetile su zemlje zapadne i centralne Europe, a BiH je često destinacija za pronalazak odgovarajućeg kadra.

No, aktivnost bh.tržišta opadala je u posljednje tri godine, zaposlenost je donekle rasla, dokle je nezaposlenost varirala.

Bosna i Hercegovina je, prema službenim statistikama, jedna od zemalja regije koja je u vrhu liste prema nezaposlenosti, a prva je od 134 zemlje svijeta prema nezaposlenosti mladih. No, paradox je da i u ovako visokoj nezaposlenosti, posla ima, a poslodavci teško pronalaze kadar koji im odgovara.

Vodeća tvrtka za posredovanje pri zapošljavanju u BiH je i Kolektiv posao.ba na čijoj je web stranici u 2017. godini otvoreno preko 22.000 poslova.

U Bosni i Hercegovini, najtraženiji su:

1.Prodavač / trgovac
2. Call agent
3. Konobar / Šanker
4. Komercijalista
5. Programer / Software Developer
6. Kuhar
7. Stjuart / Stjuardesa
8. Vozač
9. Frizer
10. Zaštitar


Nesrazmjernost u potrebi tržišta rada i kvalifikacijama kadra prisutna je u gotovo svim sektorima.

Iako je obrazovanje oduvijek bila predispozicija za dobar posao, rastući je trend da potencijalni poslodavci radije zapošljavaju kadrove s tzv "soft skills", te inzistiraju na poznavanju stranih jezika, rada na računalu i pozitivnom stavu.

Pogled.ba

na vrh članka