Bosna i Hercegovina mora uplatiti vehabiji 4 500 eura odštete

Bosna i Hercegovina mora uplatiti vehabiji 4 500 eura odštete

Vehabiji Husmetu Hamidoviću iz Gornje Maoče iz državne kase mora biti isplaćeno 4.500 eura na ime odštete, a toj sumi treba dodati još zatezne kamate i 1.000 eura na ime troškova.Tako je presudio Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu i tom presudom bavilo se na nedavnoj sjednici i Vijeće ministara. Otvoreno je pitanje zašto Vijeće ministara nije obavijestilo javnost o svom zaključku u ovom slučaju?

Novčana i zatvorska kazna

S obzirom, da su odluke Europskog suda konačne i obvezujuće, država mora dati novac u roku tri mjeseca od dana stupanja presude na snagu. O čemu se radi?

Husmet Hamidović uhićen je u policijskoj akciji nakon što je 28. listopada 2011. godine Mevlid Jašarević napao zgradu Veleposlanstva SAD u Sarajevu i teško ranio jednog policajca. Jašarević je za ovo terorističko djelo osuđen na 15 godina robije, a Hamidović je na suđenju teroristi bio u ulozi svjedoka.

Na suđenju Jašareviću 2012. godine, Hamidović je odbio da u sudnici skine vehbijsku kapu s glave pozivajući se na svoja vjerska uvjerenja. Suci su ga izbacili iz sudnice i novčano kaznili s 10.000 maraka. Na to je on preko odvjetnika podnio žalbu, pa je novčana kazna smanjena na 3.000 maraka. S obzirom da globu nije platio uz objašnjenje da nema novca, sud mu je novčanu kaznu zamijenio zatvorskom pa je osuđen na 30 dana robije  i odmah je upućen u zatvor.

Prekršena ljudska prava

Na sve ovo on je podnio apelaciju Europskom sudu za ljudska prava u Strasborugu uz zahtjev da mu bude isplaćena odšteta od 50.000 eura, koji je prije dva mjeseca zaključio i u presudi naveo da je „sud u Sarajevu donio pogrešnu odluku i doveo u pitanje Hamidovićevo pravo na javno izražavanje svojih vjerskih uvjerenja“, odnosno da mu je sud u sarajevu prekršio ljudska prava.

Zaključeno je kako se presuda ne odnosi na državne službenike i namještenike u javnim službama koji na radnim mjestima moraju biti „diskretni, neutralni i nepristrasni“ i može im se zabraniti isticanje vjerskih obilježja i odjeće na radnim mjestima.

U najkraćem, Hamidovićevo odbijanje da pred sucem skine kapu, sud u Sarajevu ocijenio je kao nepoštivanje suda, a Europski sud kvalificirao je kao gaženje njegovih ljudskih prava. Prema nekim pravnim stručnjacima, nigdje nije propisano da se pred sucem mora skinuti kapa nego samo da se mora ustati, a Hamidović je to uradio. Ustavni sud BiH u ovom slučaju zaključio da neke odredbe Kaznenog zakona BiH moraju biti promijenjene zbog neustavnosti, ali Parlament BiH to nikada nije uradio.

Pogled.ba

na vrh članka