Svjetski dan radija - najdostupniji, najdinamičniji i najbrži medij

Svjetski dan radija - najdostupniji, najdinamičniji i najbrži medij

Svjetski dan radija obilježava se 13. veljače u znak sjećanja na osnivanje Radija Ujedinjenih naroda 1946. godine, a proglasio ga je UNESCO na prijedlog Španjolske radijske akademije.

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te pristupu informacijama putem radija.Nekadašnja urednica na radiju Federacije BiH Azra Sipović kazala je u izjavi za Fenu tim povodom da je radio kao medij neuništiv, da brzo stiže do slušalatelja, te da bez obzira koliko se činilo da je izgubio na značaju, radio ostaje medij koji je glas novinara.

''To je najdostupniji, najdinamičniji i najbrži medij, koji, prilagođavajući se tehnološkim promjenama 21. stoljeća, pronalazi nove načine suodnosa sa slušateljima. Koliko god se činilo da portali preuzimaju primat, oni mogu biti “obojeni” iz različitih razloga, a radio je neuništiv'', naglašava Sipović.

Po dostupnim informacijama, danas u Bosni i Hercegovini egzistira 149 radio postaja od toga 61 javnih i 78 privatnih, tri radijska javna servisa (BH radio 1, Radio Federacije BiH, Radio RS).UNESCO poziva radio postaje i organizacije širom svijeta da proslave ovaj medij koji informira i transformira.

 

na vrh članka