Farmer koji se vratio iz Australije dnevno prodaje i do 450 litara mlijeka

Farmer koji se vratio iz Australije dnevno prodaje i do 450 litara mlijeka

Željko Trifković (45) uspješan je farmer, proizvođač mlijeka, koji s obitelji, suprugom i troje djece, živi u naselju Rudine kod Dvorova. Prije rata Trifkovići su živjeli u okolici Kaknja. Dvanaest godina proveli su u Australiji, gdje je Željko radio u mesoprerađivačkoj industriji. Imao je i svoju privatnu tvrtku. Bogata zemlja... 

"Australija je lijepa i bogata zemlja u svakom pogledu. Međutim, mi Balkanci okrenuti smo na ovu stranu. Nostalgija je bila toliko jaka da me ništa nije moglo pokolebati u namjeri da se vratim. Uzalud bogatstvo, ljepote i zlatne obale. “Izbaždareni” smo za život u ovim predjelima. Naselili smo se ovdje u Rudine, u naselje u kojem živi veliki broj raseljenih s područja Kaknja i Zenice. Potreban nam je tih, miran život. Naravno, razmišljali smo i o tome kako osigurati egzistenciju za normalan život. Imamo trenutačno problema zbog nedostatka zemljišta za obradu. Farmu smo doveli do faze kada se postavlja pitanje opstanka. U posljednjih pet mjeseci prodali smo više od 30 grla krupne stoke. Trenutačno na farmi imamo pedesetak grla", priča Trifković. 

Kaže da je imao 90. Zbog nedostatka kabaste hrane morao je smanjivati broj. Trenutačno otkupljivaču dnevno isporučuje 450 do 460 litara mlijeka. 

"Vlasti nam obećavaju zemljište pod koncesiju, no već 11 godina živimo od obećanja. Mlijeko otkupljuje tvrtka “Mikan” iz Modrana. S njima surađujemo više od četiri godine i sve je izuzetno korektno. Premiju za mlijeko u posljednje vrijeme primamo redovito. Zbog toga želim pohvaliti Vladu Republike Srpske i resorno ministarstvo. Ranije je premija za mlijeko kasnila i po devet mjeseci. Pratile su nas i suše i poplave. Mi, farmeri, proizvođači mlijeka, zadovoljni smo trenutačnim odnosom kada je u pitanju kontinuitet isplate premija za mlijeko", dodaje Trifković. 

Potrebno više zemljišta 

Trenutačno mu je, kaže, potrebno još 15 do 20 hektara zemljišta da bi mogao osigurati kabastu hranu za stoku, odnosno silažu. 

"Sada obrađujem 85 duluma zemljišta. Potrebno mi je još dva puta toliko da bi farma normalno funkcionirala. Sinovi Srđan i Bogdan završili su školu, kći Sara završava srednju. Razmišljamo što raditi, hoće li nam sinovi ostati na imanju ili ipak da idu u bijeli svijet. Ako uspijemo riješiti problem s nedostatkom zemljišta, da se sinovi mogu oženiti, da gradimo kuće, onda bih morao smanjiti broj grla na minimum, a oni neka idu svojim putem", kaže farmer Trifković.

Pogled.ba

na vrh članka