Petak, 08 Prosinac 2017

8. prosinca 1954. Novosadski dogovor – početak srbizacije hrvatskog jezika i brisanja njegovog imena

Novosadski dogovor 1954. intelektualna je agresija na hrvatsku kulturu, hrvatski jezik i hrvatski narod. Novosadski dogovor donijet je 1954. godine kao unitarističko velikosrpski dokument kojeg je inicirala Matica srpska. Potpisani sudionici sastanka koji je sazvala Redakcija Letopisa Matice srpske na završetku ankete o jedinstvenom srpskohrvatskom jeziku i pravopisu poslije svestrane diskusije održane 8., 9. i 10. prosinca 1954. godine u Novom Sadu donijeli su dolje napisane zaključke.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Ugledni hrvatski znanstvenici i stručnjaci poslali pismo predsjednici i premijeru, naveli osam razloga protiv gradnje elektrane Peruća

Na poticaj građanske inicijative "Ne daj se, Cetino", koja se već godinu dana argumentirano bori protiv izgradnje kombinirane kogeneracijske plinske elektrane Peruća, a uoči najavljenog sastanka Savjetodavnog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš kombinirane kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruća na kojoj bi se slijedećeg utorka trebalo odlučiti o (ne)prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš za tu TE, u petak poslijepodne skupina od 65 uglednih hrvatskih znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i inozemstva uputila je otvoreno pismo predsjednici RH Kolimdi Grabar Kitarović o predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojemu navode da će projekt Vis Viva i termoelektrana Peruća ugroziti najvrijednija hrvatska bogatstva.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Stojićeva odvjetnica: Hrvatska nije učinila dovoljno za šestorku iako je to bilo prije svega u njenom državnom interesu

Haaškom presudom šestorici bivših političkih i vojnih lidera Herceg-Bosne nije osuđena ni Hrvatska kao država niti ukupna hrvatska politika kao ni hrvatski narod, ali jest ona politika koju je vodio hrvatski državni vrh od siječnja 1993. do travnja 1994., ocijenila je za sarajevsko “Oslobođenje” od petka odvjetnica Senka Nožica, koja je u postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zastupala Brunu Stojića.

Više...

Nino Raspudić: Tko se boji ‘uglednog Guardiana’ još?

Dopustite mi da prvo iskoristim ovu priliku i poželim dobrodošlicu gospođi Grabar Kitarović, predsjednici Republike Srbije…” započeo je svoje obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a glavni istražitelj Haškoga suda Serge Brammertz. Brzo se ispravio rekavši “Hrvatske!” i nasmijao se svom lapsusu. Bio je to najzanimljiviji trenutak te otužne sjednice održane povodom završetka rada suda. Radi se o krasnom primjeru frojdovske omaške, koja otkriva podsvjesnu motivaciju glavnog haškog istražitelja. Kroz Brammertzov lapsus progovorila je dublja istina, pokazalo se kako su mu dvije zemlje potpuno iste, piše u kolumni za Večernji list Nino Raspudić.

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed