Svijet

Pavuna: “Ovdje se događa vrhunska znanost, a mediji ni slova?”

“Izuzetni znanstvenici u Cavtatu, a Soros-mediji ni slova!?”, poručuje dr. Davor Pavuna, povodom 9. međunarodne znanstvene konferencije “From Solid State To Biophysics” (Od poluvodiča do biofizike) u organizaciji Švicarskog Insitututa za tehnologiju (EPFL) u Lausannei, na kom je i zaposlen kao istraživač.

Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka

U Požegi, u jedinoj ženskoj kaznionici u Hrvatskoj, uz financijsku pomoć Ministarstva pravosuđa, udruga Roda, u sklopu projekta "Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka", uredila je sobu za posjet djece majkama na odsluženju zatvorske kazne.

Trump obnovio sankcije Sj. Koreji zbog 'izvarnedne prijetnje'

Američki predsjednik Donald Trump produljio je za još godinu dana sankcije Sjevernoj Koreji pozivajući se na "izvanrednu prijetnju" nuklearnog oružja te zemlje, samo deset dana pošto je rekao da iz Pjongjanga više nema opasnosti. Sankcije na snazi od 2008.,  obnavljaju se izvršnom uredbom.

Borkum - otok na kojem se događa energetska revolucija

Borkum - otok na sjeverozapadu Njemačke površine jedva preko 30 četvornih kilometara specifičan je po mnogo čemu. Da bi se iz Hrvatske došlo do njega, gotovo sigurno ćete morati promijeniti barem tri prijevozna sredstva. U našem slučaju, bila je riječ o zrakoplovnom putu do Bremena, zatim autobusnom prijevozu do lučkog gradića Emdena iz kojeg onda trajekt vozi do Borkuma. Ugodna dvosatna vožnja kroz dugačak kanal s kojeg se čitavim putem pogled pruža istočno na Njemačku, a zapadno na Nizozemsku.

23. lipnja 1899. Gustav Krklec – jedinstvena razigrana duša koja je uživala u životu

“Ja nikada nisam htio da pjevam ni pticama, ni zvijerima, ni stablima, ni talasima morskim, već srcu ljudskom, i tražio sam ritam, riječ i zvuk za to, za takvo srce, meni uvijek blizo i srodno, a ipak tako svoje, tako zagonetno. I kad to srce nije razumjelo jedan glas, ja sam, na svojoj svirali, – ne na harfi ili na liri izvabio drugi, bliži zvuk, pastirski, ja sam pokušao da sviram svirku od pastira rodnog sela zagorskog.
Nemam, dakle, niti sam imao ikad pretenzija koje su drugi, gotovo uvijek, silom, htjeli da mi nametnu. Ovaj krug, ova cjelina, ovaj splet, ovaj svijet koji sam dao, koji je sav tu, neka bude kao vrelo bar za jednu kap vode žednome, neka bude bar jedan trak svjetlosti u mraku, neka bude blagi melem, neka bude šta hoće, ali svakako će biti jedan 
 možda mali, ali dostižan  dio onog mene koji sam bio najbliži nedostižnome, neizmjernome.” (Gustav Krklec)

Pretplati se na ovaj RSS feed