Njemačka: Uvode se plave naljepnice?

Njemačka: Uvode se plave naljepnice?

Prije saslušanja Saveznog upravnog suda o zabrani dizelskih automobila u njemačkim gradovima, zahtjev za uvođenjem plave naljepnice sve je glasniji.

Ako sud izjavi da je zabrana vožnje dopuštena, bit će politička rasprava o uvođenju plave naljepnice.

“Ne vidim alternativu plavoj boji”, rekao je direktor Njemačke udruge gradova Helmut Dedy, prenose njemački mediji.

Pomoću naljepnice, moći se se razlikovati nova tehnologija i stari dizelski automobili.

“Za nas bi to bio jedini način razlikovanja između lošijih i boljih vozila. A samo ako možete razlikovati, možete se nositi s mogućom zabranom vožnje”.

Pomoću plave naljepnice, moderni dizel s najnovijim emisijskim standardom Euro 6 bio bi oslobođen od zabrane vožnje. Federalna vlada odbacuje uvođenje takvog načina – do sada.

Savezni upravni sud u Leipzigu pregovara 22. veljače o zabrani vožnje dizelskih automobila.

U mnogim gradovima, uključujući i NRW, za lošu kvalitetu zraka dizelski automobili smatraju se glavnim krivcem. Presuda u četvrtak smatra se mogućom.

“Prema trenutnom stanju, zabrana vožnje starijih dizelskih vozila uopće ne može biti učinkovito kontrolirana “, rekao je Dedy.

Policija se slaže. “Svatko tko vjeruje da možemo trajno provoditi takve zabrane – griješi”, kazao je zamjenik šefa policije unije (BDP), Arnold Plickert.

Glasnogovornik Greenpeacea Niklas Schinerl je rekao: “Da bismo znali koji automobil može voziti u koji grad u budućnosti, potreban nam je nacionalni alat poput plave naljepnice.”

Fenix-magazin/IM

na vrh članka