Dr. Ivo Banac o Vijeću za suočavanje s nedemokratskim režimima: ‘To suvišno tijelo samo je dalo nade onima koji žele zaustaviti dekomunizaciju’

Dr. Ivo Banac o Vijeću za suočavanje s nedemokratskim režimima: ‘To suvišno tijelo samo je dalo nade onima koji žele zaustaviti dekomunizaciju’

Vijeće je pokazalo kako se može gubiti vrijeme na državnoj plaći. Baš ništa se nije postiglo osim što se dalo nade onima koji žele zaustaviti dekomunizaciju u Hrvatskoj. Argumentacija rektora Tanjića pogodila je suštinu priče; doista, kao da se misli da su hrvatski građani nedorasli i u trajnoj potrebi idejne skrbi“ komentirao je zaključke Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima za Narod.hr povjesničar dr. sc. Ivo Banac, profesor emeritus na Univerzitetu Yale i redoviti profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

> Izdvojeno mišljenje prof. Tanjića: ‘Komunizam i njegovi totalitarni korijeni još su neistraženi a često i prikrivani’

“Obmana koju nudi Plenkovićeva vlada”

Riječ je o obmani koju Plenkovićeva vlada nudi kao jednu vrstu placeba u vrlo uzburkanoj društvenoj klimi, koja je daleko od Plenkovićeva poželjnog stanja „stabilnosti“. Pravila s iznimkama nisu pravila nego izrazi straha. Žao mi je što je lijep broj uglednika, koji bi morali biti pametniji i reći „ne“ kad to situacija zahtjeva. Premda, postavlja se pitanje jesu li to doista i prihvatili? Ključna nepoznanica u ovoj priči jest da se o dokumentima Vijeća nije glasovalo. Tako ne znamo koliko je članova vijeća bilo za, a koliko protiv. To je još jedan primjer muljaže vezane uz ovo suvišno tijelo, koje će svojim zaključcima, u to sam siguran, samo podjariti hrvatske idejne sukobe. Najbolje rješenje je odustajanje od svake zabrane i cenzure.“, poručuje dr. Banac.

> (VIDEO) Evo 4 zaključka oko kojih se Vijeće složilo: Oko Dokumenta – bez suglasja

U srijedu, 28. veljače Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem predalo je predsjedniku Vlade Plenkoviću svoje zaključke i preporuke, u izrađenom dvodijelnom dokumentu. Izdvojeno mišljenje u odnosu na Dokument iznio je član Vijeća dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

U dokumentu se ističe da su „svi članovi suglasni da Dokument ne izržava u cijelosti stajališta nijednog pojedinog člana Vijeća, ali je rezultat doprinosa svakog člana Vijeća. Upravo je u tome i najveća vrijednost ovog dokumenta dijaloga.“ kaže se u zaključku.

Apel hrvatskih intelektualaca za slobodu mišljenja iz listopada- protiv selektivnih zabrana

Podsjetimo, o ovom Vijeću prof. Banac je govorio i u listopadu prošle godine, povodom objave “Apela hrvatskih intelektualaca za slobodu mišljenja, govora i povijesnog istraživanja“, kada je istaknuo:

“Vodila su nas zastrašujuća saznanja koja su procurila iz Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, po kojima bi se išlo na selektivne zabrane raznih totalitarnih simbola, ali i narav opće javne rasprave o tim pitanjima, u kojoj se lako uočavaju posljedice mentaliteta autokratskih ideologija. Kao povjesničari znamo da se zabranama ništa ne postiže, a selektivnim zabranama samo raspiruje atmosfera građanskog rata”.

> Ivo Banac: Cenzori nikad ne prestaju sa svojim nastojanjima da uvedu svoj ‘ispravni’ red u glave naših sugrađana

Izvor: narod.hr

na vrh članka