Pjesmom 'Od Neretve do Bengala' završeni Dani oca Ante Gabrića

Pjesmom 'Od Neretve do Bengala' završeni Dani oca Ante Gabrića

Na dan rođenja metkovskog misionara o. Ante Gabrića, 28. veljače, u crkvi Sv. Ilije proroka i u župi sv. Nikole u kapeli Pastoralnog centra o. Ante Gabrića slavljene su mise za oca Gabrića, a potom je u Ustanovi za kulturu i sport u Metkoviću, glazbeno-scenskim recitalom „Pet dolazaka oca Ante Gabrića u domovinu", završena osmodnevna manifestacija „Dani oca Ante Gabrića u Metkoviću", obilježena brojnim događajima.

U programu su sudjelovali vrtićani, učenici metkovskih osnovnih i srednjih škola, Klapa sveti Nikola, te školski i crkveni zborovi župa sv. Ilije proroka i svetog Nikole biskupa, uz voditeljice s. Vedranu Krstičević i s. Marijanu Cvitanović.

„Idi kaži cijelom svijetu" pjesma je kojom su najmlađi sudionici počeli programom s plesom u pet krugova koji su simbolizirali dolaske o. Gabrića u domovinu. Prvi dolazak o. Gabrića 1969. upriličila je OŠ Stjepana Radića, uz koordinatoricu prof. Ivanu Čarapina, filmskom projekcijom, recitacijom Tomar Ašiš, čitanjem govora o. Gabrića iz Rima, pjesmom „Davno je, davno bilo", molitvom svetog Franje i igrom sjena.

Drugi dolazak 1976. u godini Velikog zavjeta, prikazala je metkovska Gimnazija sa zborom i solistima, uz voditelje i mentore prof. Vanju Gabrić, prof. Martinu Pačić, teologinju Editu Jerković i prof. Jagodu Krešić.
OŠ don Mihovila Pavlinovića prikazala je treći dolazak 1978., kada je s o. Gabrićem stigla i Majka Terezija.

Izveli su monolog „Božji most", autora vjeroučitelja Marinka Tošića, potom igrokaz „Zajedno smo jači," pjesmu „Zapali svjetlo", recitaciju „Molitva Majke Terezije", a za nastupe ih je pripremila prof. Helena Bjeliš. Program je upotpunila prezentacija fotografija o. Gabrića i Majke Terezije s vjernicima župa koje su posjetili, koju je priredio vjeroučitelj Tomislav Medak.

Recitalom „Zemljovid ljubavi" uz brojne pjesme i sudionike, Srednja škola Metković prikazala je njegov četvrti dolazak 1984. uz koordinatorice programa prof. Violetu Oršulić i voditeljice profesorice Mirjanu Antulović, Danijelu Baćilo, Sanju Raguž i Suzanu Nižić.

O petom dolasku o. Ante Gabrića u domovinu 1987. prikazan je video isječak, gdje je o. Ante Gabrić bio nazočan na slavlju mladomisnika don Radojka i Rajka Vidovića, te slavlja 25. obljetnice svećenstva don Mile Vidovića.

Slavlje je završeno između ostalih, pjesmom „Od Neretve do Bengala" uz Klapu sv. Nikole, te metkovskih župnih i školskih zborova.

 

MISIJA / IKA

na vrh članka