VW-ova vozila u Australiji i dalje ne prolaze ekotest

VW-ova vozila u Australiji i dalje ne prolaze ekotest

Volkswagenova vozila i nakon povlačenja i popravaka zbog skandala 'dieselgate' troše više goriva te i dalje ne prolaze na ekotestovima u Australiji, pokazala je studija Australskog automobilskog udruženja (AAA). Iako su emisije manje u odnosu na one prije prepravaka, veće su od dopuštenih razina u Australiji.



VW je 2015. priznao da je približno 11 milijuna automobila opremio uređajima koji omogućuju 'varanje' na laboratorijskim provjerama razina štetnih plinova, ali i emisiju do četiri puta većih količina štetnog dušikova oksida od dopuštenih. Takve je automobile VW povukao, no AAA je objavio da su provjere obavljene nakon popravka pokazale povećanu emisiju ispušnih plinova. "Sporno dizelsko VW vozilo troši i do 14 posto više dizela nakon povlačenja te i dalje emitira oko 400 posto više štetnih plinova nego što pokazuju laboratorijski testovi", priopćio je AAA.

Iz Volkswagena su odbacili takve usporedbe, poručivši da je njemački regulator KBA odobrio doradu softvera i da popravljena vozila "nastavljaju udovoljavati europskim i australskim standardima o emisijama". Glasnogovornik je u izjavi za AFP naglasio da su automobilska udruženja u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj testirala dorađena vozila, također utvrdivši da "nastavljaju raditi u skladu s očekivanjima". Australsko udruženje objavilo je da su rezultati pokazali da bi testiranja u stvarnoj vožnji, a ne ona u laboratorijima, trebala omogućiti zakonodavcima da osiguraju regulatorne standarde koji odgovaraju stvarnom stanju.

Kako su objavili iz njemačkog automobilskog diva, u Australiji je popravljeno oko 42.000 vozila, a diljem svijeta više od šest milijuna. Skandal je VW dosad stajao oko 25 milijardi eura u obliku kazni, nagodbi i odšteta, neki od njegovih izvršnih direktora su osuđeni ili su, pak, završili u zatvoru, podsjeća AFP. Prošlog je tjedna pred australskim saveznim sudom protiv VW-a zbog tog skandala spor pokrenula australska agencija za zaštitu potrošača, a pokrenuta je i zajednička tužba u ime vozača.

Hrt.hr

na vrh članka