Predsjednica Hrvatima u Frankfurtu: Vi ste naša domovnica diljem Europe i svijeta

Predsjednica Hrvatima u Frankfurtu: Vi ste naša domovnica diljem Europe i svijeta

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinovic Burić te nekoliko saborskih zastupnika i uglednika iz kulturnog života sudjeluju u Frankfurtu na svečanosti "Večernjakova domovnica".Obraćajući se nazočnima, predsjednica je izrazila zadovoljstvo što je večeras ondje sa svojim narodom. Ova sada već tradicionalna svečanost okuplja vas i ove godine iz više država, u kojima žive stotine tisuća Hrvata, iseljenih iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Možemo stoga reći da je ovo na svoj način mali sabor hrvatskoga iseljeništva.

Ova se večer s pravom zove "Večernjakova domovnica", ali bi se stoga isto tako mogla zvati i "Hrvatska domovnica" jer ste vi, drage Hrvatice i Hrvati, naša domovnica diljem Europe i svijeta. 

Predsjednica je ustvrdila kako je broj Hrvata u svijetu danas već jednak broju Hrvata u Hrvatskoj. Ta činjenica zahtijeva od svih nas da radimo na što čvršćem povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske.
A svi vi znate da od početka mandata naglašavam koliko je važno jačanje veza domovine s iseljeništvom, koliko je važno da to bude bitan dio državne politike, kako bismo stvarali zajedništvo koje sam nazvala „globalnom Hrvatskom“. I neću se u tome umoriti, neću se prestati boriti da ta naša „globalna Hrvatska“ bude što jača i što vidljivija diljem svijeta!
Želim ovom prigodom posebno istaknuti veliku ulogu Večernjeg lista, koji godinama ustrajno afirmira iseljeničke sadržaje, ali i život Hrvata u Bosni i Hercegovini, razvijajući posebne sadržaje informiranja i suradnje. 

Započevši ovu manifestaciju prije dvanaest godina, popularni Večernjak posebice je prepoznao važnost sporta, glazbe, glume i spektakla za promociju Hrvata i Hrvatske. Znamo koliko upravo hrvatski sportaši i glazbenici pridonose popularizaciji Hrvatske diljem svijeta, no isto tako i znanstvenici i drugi istaknuti pojedinci, naše udruge i klubovi i drugi dionici raznih nacionalnih događanja javnog života u pojedinim državama.

Na kraju govora čestitala je svim Hrvaticama i Hrvatima na uspjesima, zahvalila na angažmanu u hrvatskim udrugama, na svemu što svjedoče i čine kao Hrvati, ali i kao građani država u kojima sada žive. 

Hvala vam što svojim karijerama i svojim javnim djelovanjem pridonosite ugledu Hrvata i Hrvatske u zemljama u kojima živite. Neka nam živi naša voljena domovina Hrvatska!, rekla je predsjednica.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka