Izrael šalje 16.000 afričkih imigranata u zapadne zemlje

Izrael šalje 16.000 afričkih imigranata u zapadne zemlje

Izrael je priopćio da je odustao od deportacije afričkih ilegalnih imigranata u Afriku te da je postigao dogovor s UNHCR-om o slanju više od 16.000 imigranata u zapadne zemlje.Ostali imigranti, od kojih mnogi traže azil, moći će ostati u Izraelu barem idućih pet godina, navodi u priopćenju ured premijera Benjamina Netanyahua. Sudbina oko 37.000 Afrikanaca u Izraelu predstavlja moralnu dvojbu za tu državu. Desna vlada je pod pritiskom svoje nacionalističke biračke baze koja od nje traži da protjera imigrante, dok drugi pozivaju da se imigrantima pruži utočište.

U veljači je Izrael počeo uručivati obavijesti za 20.000 muških afričkih imigranata u kojima im daje dva mjeseca da napuste zemlju ili će završiti u zatvoru. Izraelska vlada ponudila je imigrantima, od kojih su većina iz Sudana i Eritreje, 3500 američkih dolara i avionsku kartu do, kako je rekla, sigurnog odredišta u drugoj zemlji u subsaharskoj Africi, za koju izraelski mediji pišu da je Ruanda. Međutim, skupine za ljudska prava tvrde da su mnogi imigranti pobjegli pred zlostavljanjem i ratom te da bi ih protjerivanje, čak i u drugu zemlju u Africi, dodatno ugrozilo. 

Skupine su osporile plan o deportaciji na izraelskom Visokom sudu, koji je 15. ožujka izdao privremenu odluku kojom se zamrzava provedba tog plana. "Izrael i UNHCR postigli su razumijevanje bez presedana za odlazak najmanje 16.250 imigranata... u zapadne zemlje", navodi se u priopćenju u kojemu se ne precizira o kojim je zemljama riječ. Glasnogovornica UNHCR-a potvrdila je da je postignut sporazum, ali nije željela ulaziti u detalje.

Hrt.hr

na vrh članka