Što se valja iza krvave sirijske priče

Što se valja iza krvave sirijske priče

U Libanon, odakle mnogi strani novinari prate razvoj događaja na Bliskom istoku, stigla je i ekipa HRT-a.

Šijitska milicija Hezbollah, koja vlada i cijelim dijelovima Bejruta, ima vrlo važnu ulogu u sirijskom ratu - do sada je u njemu poginulo više od tisuću njegovih pripadnika. Iz Bejruta se javio Dragan Nikolić.

U Libanonu je Hezbollah toliko snažan da odlučuje o premijerima i kada gubi izbore. A oni će se u Libanonu održati nakon devet godina i čak tri odgode - početkom svibnja. Iznimno su bitni i za daljnji razvoj događaja oko susjedne Sirije. Ključno je pitanje hoće li Hezbollah, kojega financira Iran, dobiti još više vlasti. 

Nedavno je Izrael napao sirijsku zračnu vojnu bazu. Izrael je tu neumoljiv, tvrdi da preko sirijskog teritorija Iran jača šijitski luk prema Sredozemlju i isporučuje oružje Hezbollahu u Libanon, a jedan od tri glavna cilja te šijitske milicije jest sveti rat protiv Izraela. To je ono što se valja u drugom planu, ali izrazito opasno, iza krvave sirijske priče - mogući sukob Irana i Izraela. 

Jedna od dimenzija sirijskog sukoba jest ona između sunita i šijita (Asad pripada alavitskoj šijitskoj manjini). Toj fronti među muslimanima svjedočimo i u Jemenu, a vrlo je krhko stanje po tom pitanju u Libanonu. Iako su, ne tako davno, zbog dogovora saudijskog dvora i Teherana - zajedno u vladajućoj koaliciji u Bejrutu sjedili suniti (predvođeni premijerom Haririjem) i šijiti (Hezbollah), javlja Dragan Nikolić

Sve je na Bliskom istoku toku zapravo sustav spojenih posuda. UN-ova mirovna misija nedavno je u Libanonu proslavila 40. godina prisutnosti. Možda je to nešto što u konačnici čeka i susjednu Siriju, ostane li cjelovita, ali i funkcionalna. 

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka