Moćni prijatelji i neprijatelji 'sekularne dinastije Asad'

Moćni prijatelji i neprijatelji 'sekularne dinastije Asad'

Rat u Siriji traje već sedam godina, tijekom kojih su na naslovnicama svjetskih medija uglavnom njezini napaćeni stanovnici. Što se zapravo ondje događa? Na svjetskoj sceni, pola stoljeća star sekularni režim neformalne dinastije Asad ima vrlo moćne neprijatelje. Ali i dva vrlo jaka saveznika: Rusku Federaciju i Islamsku Republiku Iran.Miješanje u rat u Siriji za Rusiju je značilo povratak na globalnu geopolitičku scenu i dosad najsnažniju poruku SAD-u da nakon pobjede u Hladnom ratu u 21. stoljeću neće biti svjetski hegemon. Rusi su objavili konačan poraz tzv. Islamske države i prestajanje njezinog postojanja. Pritom izvještaji o strašnim civilnim žrtvama u ruskim bombardiranjima i optužbe za ratne zločine nisu tema ruskih političara, generala, ni šire javnosti - oni se uglavnom bave američkim zločinima. 

Druga, regionalna velesila na strani Sirije je Iran. Te dvije države čine osovinu šijitskog otpora prevlasti Saudijske Arabije i sunitskog bloka na Bliskom istoku. Iran je pod sankcijama godinama upravo preko Sirije nabavljao oružje, a istodobno ga i slao u Libanon, gdje podupire šijitsku miliciju Hezbollah protiv Izraela. Kad je buknuo rat u Siriji, i Hezbollah je iz Libanona priskočio u pomoć Asadu. Rat u Siriji rat je i za kontrolu naftnih nalazišta istočno od Eufrata. 

Sirija je već sada pretvorena u poligon za svjetski rat relativno ograničenog dometa. Jasne blokovske podjele u tom se kaosu ne naziru: uz spomenute sile, na teritoriju Sirije ratuju i Turska, Izrael, Kurdi, zatim oporba koju podupire Zapad, islamisti te milicije raznih provenijencija.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka