Mjesec dana istražnog zatvora za hakera iz Zaprešića

Mjesec dana istražnog zatvora za hakera iz Zaprešića

Sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici Ante Zeljko odredio je jednomjesečni istražni zatvor vlasniku najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa za DDoS kibernetičke napade Webstresser, 19-godišnjem hakeru kojega su jučer uhitili hrvatski policajci.Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici Ante Zeljka na temelju članka 127. stavak 1. i članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku određenje istražni zatvor protiv osumnjičenog K.R., i to, u trajanju od jednog mjeseca, priopćio je sud.

Dodaju kako se osumnjičenik "tereti za počinjenje kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz članka 273. stavak 3. u vezi s člankom 267. stavak 1. Kaznenog zakona, počinjenog na način, da je, neutvrđenog dana 2015. do 24. travnja 2018., iz obiteljske kuće u mjestu prebivališta u Zaprešiću, upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskim poveznicama tpp://webstresser.co i http://webstresser.org, a koji je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Nizozemske, a koji računalni sustav omogućuje korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS napada na web poslužitelje prema izboru korisnika".

"Na taj je način kroz dulje vremensko razdoblje onemogućavao ili otežavao pristup većem broju računalnih sustava i time na štetu velikog broja korisnika prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu, a za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu najmanje od 163.75124693 Bitcoina (virtualni novac), približne vrijednosti 1.453.946,90 kuna na dan 24. travnja 2018.", stoji u objavi suda.

Hrt.hr

na vrh članka