Na vojnom hodočašću u Lourdesu 888 hrvatskih hodočasnika

Na vojnom hodočašću u Lourdesu 888 hrvatskih hodočasnika

Gašenjem svijeće, simbola 60. međunarodnog vojnog hodočašća, u marijanskom svetištu u Lourdesu, zatvoreno je hodočašće koje se odvijalo pod geslom „Mir na zemlji“ i na kojemu je po 26. put sudjelovala Hrvatska vojska i policija.Svijeću je nakon kratkog obraćanja i molitve ugasio francuski vojni biskup mons. Antoine de Romanet koji je pozvao vojnike da se i slijedeće godine, radi izgradnje mira u svijetu, svi zajedno ponovno okupe kod Gospe u Lourdesu. 

U jutarnjim satima u bazilici sv. Pija X. u Lourdesu održano je euharistijsko slavlje 60. međunarodnog vojnog hodočašća koje je, u zajedništvu s više od dvije stotine svećenika i biskupa, predvodio francuski vojni biskup. Na euharistijskom slavlju prisustvovao je državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića.

Noć uoči nedjelje u Lourdesu je održana procesija s kipom Gospe Lurdske i velikim križem sa svijećama. Procesija je počela hodom ispred Spilje ukazanja te je nastavljena do svetišta. U sklopu procesije, ispred bazilike Svete krunice održan je i molitveno-glazbeni u kojemu je sudjelovala i Klapa HRM-a "Sveti Juraj". Do prostora ispred bazilike križ su nosili članovi Zrinske garde u pratnji hrvatskih policajaca. 

Na hodočašću je sudjelovalo oko 14 tisuća vojnika i policajaca iz 43 zemlje, među kojima je bilo 888 hrvatskih hodočasnika. Hodočašćem, koje organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj, uz potporu ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, zapovijedao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković.

Hrt.hr

na vrh članka