Biskup Bogdan: Zapadna kultura sve više linčuje kršćanske svetinje

Biskup Bogdan: Zapadna kultura sve više linčuje kršćanske svetinje

Župa sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima i Policijska kapelanija Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske proslavile su u utorak 29. svibnja svečanim euharistijskim slavljem svoje nebeske zaštitnike – svetoga Euzebija, biskupa i svetoga Poliona, lektora, ranokršćanske mučenike iz doba Rimljana, u doba cara Dioklecijana. Koncelebrirano svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

U pozdravnom obraćanju domaći župnik mons. Tadija Pranjić istaknuo je kako je s područja Vukovarsko-srijemske županije najviše poginulih i nestalih osoba u obrambenome Domovinskome ratu. „Još tražimo 494 osobe, među kojima su mnogi redarstvenici, naši policajci, koji su bili u temelju osnivanja Oružanih snaga RH-a, i nadamo se, i čvrsto vjerujemo, da će i naša Policijska uprava vukovarsko-srijemska, koja je po mome subjektivnom sudu najviše stradala, i nalazi se još uvijek u najtežem položaju, uskoro također dobiti svoga samostalnoga dušobrižnika. Molim Vas da na to mislite Oče biskupe, na ovaj dio Hrvatske, na Slavoniju, koji je najteže prošao u Domovinskome ratu", rekao je mons. Pranjić.

Biskup Bogdan u propovijedi je iznio pregled hoda kršćanstva, Katoličke Crkve, od vremena sv. Euzebija i Poliona, prvih kršćanskih vremena, pa do zbivanja u današnjem svijetu, gdje su i danas kršćani mučenici, ali svijet se premalo osvrće onda kada su u pitanju kršćani i Katolička Crkva. Čestitajući blagdan sv. Euzebija i Poliona biskup Bogdan je izrazio želju da primjer ovih dvaju svetaca postojanosti u kršćanskoj vjeri „sve do prolijevanja krvi" bude trajni izvor nadahnuća za krjeposni život, svim vjernicima Vinkovaca i uopće u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji na čelu s nadbiskupom Hranićem. Čestitao je blagdan i svim vjernicima katolicima u Policijskoj kapelaniji sv. Euzebija i Poliona u PU vukovarsko-srijemskoj. 

„Spomen na sv. Euzebija, biskupa i Poliona, lektora - mučenike, već punih sedamnaest stoljeća pronosi svijetom slavu drevnoga grada Cibalae. Njihovo mučeništvo svjedoči o snazi i čvrstoći vjere kršćanske zajednice iz trećega i četvrtoga stoljeća u ovome gradu. Sve to podsjeća nas na prvu evangelizaciju u našim krajevima, na susret antičke filozofije i rimske religije s kršćanskom evanđeoskom porukom", rekao je vojni biskup. Istaknuo je kako nas mučeništvo sv. Euzebija i Poliona podsjeća na brojne ranokršćanske svjedoke vjere iz naših krajeva, Panonije i Ilirika: Siska, Cibalae (Vinkovaca), Srijemske Mitrovice, Salone (Solina), Istre, itd., i pojasnio u čemu je bio Euzebijev i Polionov grijeh? 

„Njihov dosljedan kršćanski život i zauzeto apostolsko djelovanje, ovdje u Cibalama među kršćanima i poganima, nisu mogli biti nezamijećeni. Upravo stoga su se našli na popisu onih koji su, za vrijeme velikih progona kršćana, stavljeni na kušnju. Od njih se tražilo da žrtvuju poganskim bogovima (božanstvima). To bi značilo da se javno odreknu svoje kršćanske vjere. I kad su to odbili učiniti, na njih se sručila sva mržnja s poniženjima, uvredama i mučenjima. 

Budući da se nisu odrekli svoje vjere osuđeni su na smrt. Suđenjem i izvršenjem smrtne presude uglednome cibalskome biskupu Euzebiju i potom cibalskome lektoru Polionu vlast je odlučno htjela poručiti da nema nedodirljivih te da nema nikakva kompromisa s kršćanima. Oni moraju nestati s lica zemlje. 

Suđenjem biskupu Euzebiju i lektoru Polionu osuđeno je daleko više od dvojice ljudi. Osuđena je misao, ideja, poruka, sloboda izbora. Osuđen je kršćanski svjetonazor. Osuđena je jedna Crkva!", kazao je propovjednik. Posebno je istaknuo kako sveci, mučenici nisu prošlost. „Gotovo svakodnevno do nas dopiru s raznih strana svijeta, poglavito iz Azije, s Bliskog Istoka i Afrike vijesti o osudama na smrt kršćana zbog toga što vjeruju u Isusa Krista i što su postojani u svome uvjerenju."

 Biskup Bogdan je također rekao kako je Crkva od samih početaka prepoznavala one koji su krjeposno živjeli, kao i one koji su položili svoj život za Boga. „Častila ih je i časti kao svece. U nevoljama i tjeskoba, u progonstvima i u svako drugo vrijeme sveci su bili i ostali svjetionici kršćanskoj zajednici. Ako su oni mogli, zašto ne bismo i mi mogli kršćanski živjeti? Svetci nas pozivaju da slijedimo Isusa i njegovo evanđelje u današnje doba koje je sve manje sklono Isusovoj poruci. Zar i mi svakodnevno ne doživljavamo kako se sukobljavaju materijalistički pogled na svijet i čovjeka s kršćanskom objavljenom porukom?! 

Umjesto da se dijaloški traže najbolja rješenja za otvorena pitanja, u zapadnoj kulturi sve više se pribjegava javnome linču kršćanskih svetinja i službenika. Ne biraju se ni riječi ni sredstva ni metode. U ime slobode govora sve glasniji je govor mržnje prema kršćanima, prema Crkvi. Kršćanski vjernik se znao i znat će i s time nositi. Odgovor je uvijek isti: život po vjeri, suobličen Kristu. Svetost života!", rekao je vojni ordinarij. 

Poručio je kako je susret sa sv. Euzebijem i sv. Polionom, njihovim životom i svjedočanstvom vjere, nadahnuće i za naš kršćanski život i ustrajnost u vjeri, u zgodno i nezgodno vrijeme. „Oni nas potiču i obvezuju kršćanski živjeti. Pred Bogom i u životu prema Bogu nitko nas ne može zamijeniti, jer nitko umjesto nas ne može za nas vjerovati. Drugi se za nas mogu moliti, ali u konačnici mi smo oni koji odlučujemo o svom životu s Bogom", zaključio je mons. Bogdan.

Prije blagoslova biskup je rekao: „Danas slavimo svoje temelje, temelje Vinkovaca, temelje našega kršćanstva, naše vjere, a to su Sv. Euzebije i Polion. Znamo na kome smo gradili, znamo tko su nam bili svjetionici kroz sedamnaest stoljeća, oni su to i danas. Ovaj grad i ova crkva prolazili su kroz mnoge nevolje i mnoga iskušenja i mnoge izazove. I danas je tako, ali upornost, žilavost, izdržljivost, opredijeljenost za ideale, neprolazne, trajne, vječne ideale, tko ovako gradi, jamstvo su budućnosti. Ja vam na tome čestitam."

Pjevanje je predvodio domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija" uz orguljsku pratnju voditeljice profesorice Dubravke Vukovarac. Na misi su, među ostalim, sudjelovali gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić i njegov zamjenik Gabrijel Šokičić, zamjenik PU vukovarsko-srijemske Goran Lovrić i zapovjednik Interventne policije PU vukovarsko-srijemske Ivan Matić.

misija / ika

na vrh članka