Papin Angelus: Euharistija nas čisti od naših sebičnih stavova

Papin Angelus: Euharistija nas čisti od naših sebičnih stavova

Papa Franjo je u podnevnom nagovoru u nedjelju 3. lipnja na Trgu svetoga Petra u Vatikanu pred oko 15 tisuća vjernika istaknuo „da nas euharistija čisti od naših sebičnih stavova", izvijestio je Hrvatski program Radio Vatikana. 

Budući da se danas u mnogim zemljama svijeta, među kojima je i Italija, slavi svetkovina Tijelova, u središtu Papina promišljanja bio je prigodni evanđeoski odlomak iz 14. poglavlja Evanđelja po Marku. „I dok su blagovali, on uze kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade im i reče: 'Uzmite, ovo je tijelo moje.' I uze čašu, zahvali i dade im. I svi su iz nje pili. A on im reče: 'Ovo je krv moja, krv Saveza, koja se za mnoge prolijeva. Zaista, kažem vam, ne, neću više piti od ovoga roda trsova do onoga dana kad ću ga – novoga – piti u kraljevstvu Božjem'".

Sveti Otac rekao je da se upravo zbog tog saveza ljubavi kršćanska zajednica svake nedjelje, i svakog dana, okuplja oko euharistije, sakramenta Kristove otkupiteljske žrtve. „Privučeni njegovom stvarnom prisutnošću, kršćani mu se klanjaju i promatraju ga putem ponizne prilike kruha koji je postao njegovo Tijelo", kazao je Sveti Otac.

„Svaki put kad slavimo euharistiju, putem tog trijeznog i istodobno svečanog sakramenta, otkrivamo novi savez koji u potpunosti ostvaruje zajedništvo između Boga i nas", rekao je Papa. „I kao sudionici tog saveza, mi, makar maleni i siromašni, surađujemo u izgradnji povijesti koja je u skladu s Božjim planom. Iz tog se razloga svako euharistijsko slavlje odnosi na život i konkretne događaje našeg postojanja", napomenuo je papa Franjo.

„Krijepeći se Tijelom i Krvlju Kristovom, postajemo mu slični, primamo njegovu ljubav u sebe, ne kako bismo je sebično zadržali za sebe, nego kako bismo je dijelili s drugima", istaknuo je Sveti Otac. „To je euharistijska logika. U njoj doista promatramo Isusa, razlomljeni i darovani kruh, krv prolivenu za naše spasenje. To je prisutnost koja poput vatre u nama sagorijeva egoistične stavove, čisteći nas od sklonosti da dajemo jedino kad smo primili. Tako se u nama rađa želja da se, u jedinstvu s Isusom, učinimo razlomljenim kruhom i krvlju koja se prolijeva za našu braću i sestre", kazao je Papa.

Iz tog je razloga svetkovina Tijelova otajstvo privlačenja Kristu i preobrazbe u Njega, napomenuo je papa Franjo. „Tijelovo je škola konkretne ljubavi, strpljive i požrtvovne, poput Isusa na križu. Uči nas postati spremnijima prihvatiti i više raspoloživima prema onima kojima je potrebno razumijevanje, pomoć, ohrabrenje, prema onima koji su marginalizirani i usamljeni. Isusova živa prisutnost u euharistiji je poput vrata, vrata otvorenih između hrama i ulice, između vjere i povijesti, između grada Božjega i ljudskoga grada", zaključio je Sveti Otac.

Papa Franjo je nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja pozvao na mir u Nikaragvi. Pridružio se nikaragvanskim biskupima u izražavanju tuge zbog teškog nasilja koje je dovelo do ranjavanja i smrti ljudi, a koje su počinile oružane snage kako bi ugušile prosvjede. Molim za žrtve i članove njihovih obitelji, kazao je Papa i nastavio: „Crkva je uvijek za dijalog, ali to zahtijeva djelatni angažman kako bi se poštivali sloboda i, iznad svega, život. Molim da prestane svako nasilje i da se što prije stvore uvjeti za dijalog".

U Nikaragvi su u travnju ove godine započeli prosvjedi nakon što je predsjednik Daniel Ortega odlučio reformirati mirovinski sustav. Ubrzo je odustao od tog poteza, no potom su se prosvjedi usmjerili protiv njegove Vlade. Od početka prosvjeda u toj latinoameričkoj zemlji poginulo je najmanje 110 osoba. Nastojanja nikaragvanskih biskupa da pokrenu nacionalni dijalog zasad su bila neuspješna.

MISIJA / IKA

na vrh članka