Talibani prihvatili primirje za ramazan, prvi put od 2001.

Talibani prihvatili primirje za ramazan, prvi put od 2001.

Talibani su u subotu proglasili trodnevno primirje s afganistanskom vojskom na kraju ramazana, što se događa prvi put nakon 2001. i dva dana nakon što je afganistanski predsjednik Ašraf Gani proglasio jednostrano primirje.Talibani u priopćenju ipak dodaju da će nastaviti djelovanje protiv stranih "okupatorskih snaga" u zemlji te da će pružiti "žestok" otpor budu li napadnuti. "Svi mudžahedini su dobili zapovijed da prekinu ofenzive na afganistanske snage u prva tri dana Ramazanskog bajrama koji treba početi krajem idućeg tjedna", navodi se.

U četvrtak je afganistanski predsjednik Ašraf Gani, čije su mirovne ponude dosad ostajale bez odgovora, proglasio jednostrano primirje s talibanima, ali ne i sa skupinom Islamskom državom. Primirje treba početi, dodao je, "27. dana ramazana (utorak) i trajati do petog dana Ramazanskog bajrama" koji treba početi krajem idućeg tjedna, što znači da bi moglo biti na snazi od 12. do 19. lipnja.

Nekoliko sati prije objavljenog primirja talibani su na zapadu Afganistana napali vojnu bazu i ubili najmanje 17 afganistanskih vojnika. Više vojnika je ranjeno, a poginulih ima i na talibanskoj strani, rekao je za AFP glasnogovornik pokrajine Herata Jilani Farhad, ne navodeći druge pojedinosti.

Hrt.hr

na vrh članka