U Splitu se okupilo 30 ministara i guvernera iz 15 zemalja

U Splitu se okupilo 30 ministara i guvernera iz 15 zemalja

U organizaciji Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke u Splitu se održava sastanak Konstitutivne skupine MMF-a i Svjetske banke koja okuplja 30 ministara financija i guvernera iz 15 zemalja.Zasjedanje zatvoreno za javnost najvećim je dijelom posvećeno odnosu financijskog poslovanja i razvoja tehnologije, poput mobilnog bankarstva ili tržiušta kriptovalute bilježe ubrzani rast pa se može reći da se bankarski sustav mijenja iz dana u dan. Stoga je suradnja banaka i tzv. fin-tech kompanija nužna. Nove tehnologije donose i niz novih izazova, među kojima je jedno od važnijih pitanje sigurnosti odnosno zaštite podataka, jednako za potrošače i za tvrtke.

"To je nešto što će se sigurno u idućim godinama nastaviti događati i to velikom brzinom. Za to se svi trebaju pripremiti, i financijska industrija i regulatorne agencije. Zaključak je da moramo među nama imati zajedničku, međunarodnu platformu, jer to nisu stvari koje se mogu regulirati na nacionalnoj razini", izjavio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

"Vi jako dobro znate da je i naš zadnji veliki projekt, praktički reforma cestarskog sektora u Republici Hrvatskoj, rađena u suradnji sa Svjetskom bankom, i financijsko i poslovno restrukturiranje. U ovom trenutku u tijeku je i nekoliko projekata koji su izuzetno važni, poglavito u području zdravstva, u području socijale", izjavio je nakon sastanka ministar financija Zdravko Marić.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka