Francuski parlament odobrio reformu željeznice, napušta se monopol u prijevozu

Francuski parlament odobrio reformu željeznice, napušta se monopol u prijevozu

Prijedlog zakona o reformi Francuskih željeznica koji je iznijela vlada predsjednika Emmanuela Macrona danas je odobrio gornji dom francuskoga parlamenta, čime je omogućeno da zakon stupi na snagu čim ga potpiše francuski predsjednik.Zakon je potaknuo niz štrajkova zaposlenika Francuskih željeznica koji su započeli još u travnju. Gornji dom parlamenta prijedlog zakona usvojio je s 245 prema 83 glasa, samo dan nakon što ga je donji dom parlamenta usvojio s 452 prema 80 glasova.

Većina pripadnika oporbenog desnog centra priključila se Macronovoj koaliciji centra poduprijevši prijedlog zakona. Usprotivile su mu se samo lijevo orijentirane stranke.

Napušta se putnički željeznički monopol

Vlada smatra da su izmjene prijeko potrebne kako bi državnoj željezničkoj kompaniji SNCF-u omogućili suočenje s izazovima koje pred nju stavljaju zakoni EU-a.

Obilježja reforme, najveće od nacionalizacije 1937., uključuju postupno napuštanje putničkog željezničkog monopola SNCF-a, počevši s natječajima na brzim linijama 2020. i okončanjem zapošljavanja djelatnika SNCF-a na ugovore na neodređeno, koji pružaju puno veću zaštitu od ugovora u drugim sektorima.

Osuđujući spremnost da se "uništi javna usluga", željezničari su početkom travnja krenuli s maratonskim štrajkom koji je trajao dva od pet dana u tjednu, prenosi Hina.

Pogled.ba

na vrh članka