Merkel i Macron dogovorili se stvoriti proračun eurozone

Merkel i Macron dogovorili se stvoriti proračun eurozone

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak su se dogovorili stvoriti proračun eurozone koji bi za cilj imao jačati investicije unutar skupine i promicati gospodarsku konvergenciju među njenih 19 država članica.Čelnici su se sastali u okviru priprema za summit europskih čelnika 28. i 29. lipnja. Macron želi široke reforme kako bi se eurozona osnažila i zaštitila od budućih kriza, dok je njemačka kancelarka opreznija.

Merkel je optimistična

Merkel je rekla da je reforma eurozone bila najsloženije pitanje u razgovorima koji su se održali u Mesebergu u okolici Berlina, te da su se dotaknuli i europske vanjske i sigurnosne politike i imigracije, prenosi Hina.

"Otvaramo novo poglavlje", rekla je Merkel nakon razgovora.

"Radimo na tome da se proračun eurozone iskoristi za jačanje ulaganja i u cilju snaženja konvergencije unutar eurozone", dodala je. "Gospodarska i monetarna unija može ostati netaknuta samo ako gospodarske politike idu prema istom cilju", ustvrdila je njemačka kancelarka.

Merkel je izrazila optimizam da će njena vlada i njemački parlament podržati reformu eurozone.

"Imamo nacrt nove eurozone i to je, rekla bih, doista dobro", rekla je.

Macron je rekao da će novi zajednički proračun eurozone postati operativan do 2021.

Pojedinosti proračuna, uključujući njegov iznos i hoće li se puniti iz nacionalnih izvora ili općim porezom u eurozoni, dogovorit će ministri prije kraja godine, rekao je.

Pogled.ba

na vrh članka