Papin Angelus: S Isusom uz nas možemo sigurna koraka kroz život

Papin Angelus: S Isusom uz nas možemo sigurna koraka kroz život

Svi trebamo riječ istine, koja će nas voditi i svijetliti nam na našemu putu, rekao je papa Franjo u svom nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 22. srpnja. 

Tumačeći današnje Evanđelje Papa se posebno zadržao na rečenici: „Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu" (r. 34). Primijetio je kako se u toj rečenici donose tri glagola: vidjeti, sažaliti se, poučavati, nazvavši ih „glagolima Pastira".

„Isusov pogled nije neutralan ili, još gore, hladan i distanciran, jer Isus uvijek gleda očima srca. I njegovo srce je tako nježno i puno samilosti, da zna shvatiti i najskrivenije potrebe ljudi. K tome, njegovo suosjećanje nije tek emotivna reakcija na nevolju ljudi, već je mnogo više: to je Božji stav i njegova naklonost prema čovjeku i njegovoj povijesti. Isus je ostvarivanje Božje brižne brige i skrbi za njegov narod", rekao je Papa.

Budući da je Isus bio ganut videći sav onaj narod koji je trebao vođu i pomoć, nastavio je Papa, očekivali bismo da će sada izvesti neko čudo. No, umjesto toga, on ih je počeo poučavati u mnogim stvarima. To je prvi kruh koji Mesija nudi gladnom i izgubljenom mnoštvu: kruh Riječi. Svi trebamo riječ istine, koja će nas voditi i svijetliti nam na našemu putu. 

Bez istine, koja je sam Krist, nije moguće pronaći pravi smjer života. Kad se čovjek udalji od Isusa i njegove ljubavi on se gubi i život se pretvara u razočaranje i nezadovoljstvo. S Isusom uz nas možemo sigurna koraka kročiti kroz život, možemo nadvladati kušnje, napredujemo u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Isus je postao dar za druge, postavši tako uzor ljubavi i služenja za svakoga od nas, rekao je Papa u svom današnjem nagovoru.

Papa Franjo pozvao je međunarodnu zajednicu da poduzme odlučne korake kako bi se izbjegla daljnja stradavanja migranata u brodolomima.

Draga braćo i sestre, proteklih su tjedana pristizale dramatične vijesti o brodolomima brodova prepunih migranata u vodama Mediterana, rekao je Papa u svom obraćanju nakon današnje molitve Anđeo Gospodnji na Trgu sv. Petra u Vatikanu. 

"Izražavam svoju bol zbog tih tragedija i jamčim svoju molitvu za stradale i njihove obitelji. Upućujem usrdni apel međunarodnoj zajednici da djeluje odlučno i spremno kako bi se izbjeglo da se slične tragedije ponove i kako bi se zajamčilo sigurnost, poštivanje prava i dostojanstva sviju", rekao je Papa u svom apelu.

Papa Franjo uputio je i poruku sudionicima skupa koji se održavao u Fatimi u Portugalu od 16. do 21. srpnja u organizaciji međunarodnog katoličkog pokreta kršćanskih bračnih parova Équipes Notre-Dame, objavio je Vatican News.

Papinu je poruku sudionicima skupa pročitao apostolski nuncij u Portugalu, nadbiskup Rino Passigato. U svojoj poruci papa Franjo jamči da "Crkva osuđuje grijeh, jer mora govoriti istinu, ali istodobno grli grešnika koji se prizna grešnikom" nudeći mu „Božje beskrajno milosrđe".

Posluživši se slikom izgubljenog sina, čemu su bili posvećeni radovi tog dvanaestog po redu skupa, Papa poziva prepoznati se u tome izgubljenom sinu koji se vraća Ocu spremnom prihvatiti ga. „Ganuti tako velikim dobročinstvom pustite svome srcu da prozbori: istina je Gospodine! Ja sam grešnik, grešnica, tako se osjećam i to jesam. Na bezbroj sam načina bježao od tvoje ljubavi, no došao sam ovdje obnoviti svoj savez s tobom. Trebam te. Ponovno me otkupi Gospodine! Primi me još jednom u svoje otkupiteljske ruke".

Podsjećajući na Kristove raširene ruke na križu, Papa u poruci doziva u svijest beskrajno Božje milosrđe: „Nitko nije isključen iz Očeve ljubavi ni iz njegova milosrđa (…) on se ne miri s time da ikoga izgubi: muža ili ženu, roditelje ili djecu… u Isusovim očima nitko nije zauvijek izgubljen, postoje samo osobe koje trebaju biti ponovno pronađene i Isus ih potiče da izađu i traže ga (…) ako želimo naći Gospodina, moramo ga tražiti tamo gdje nas on želi susresti a ne tamo gdje ga mi želimo naći".

Équipes Notre-Dame (Gospini timovi, skraćeno END) laički je pokret bračne duhovnosti koji je osnovan u Francuskoj 1938. na inicijativu nekoliko bračnih parova i svećenika o. Henryja Caffarela. Program šestodnevnog skupa u Fatimi obuhvaća razmišljanja, zajedničke molitve, proslave, svjedočanstva i svakodnevne meditacije nadbiskupa José Tolentina Calaçe de Mendonçe.

 

MISIJA / IKA

na vrh članka