Treću noć nastavljena potraga pod ruševinama u Genovi

Treću noć nastavljena potraga pod ruševinama u Genovi

Treću noć nakon katastrofalne nesreće u Genovi na sjeveru Italije spasioci su nastavili pretraživati pod ruševinama vijadukta i još se između deset i dvadeset osoba smatra nestalima, a dan žalosti i komemoracija za žrtve održat će se sutra.Italija je još u šoku nakon katastrofe, a istodobno se produbljuje sukob između između talijanske vlade i koncesionara Autostrade per l'Italia koju dužnosnici optužuju za nepravilno održavanje ovog cestovnog objekta.

Prema službenim podacima broj žrtava u urušavanju vijadukta Morandi jučer je iznosio 38 uz 15 ozlijeđenih od kojih je pet u teškom stanju. Izgledi da se pronađu preživjeli smanjuju se iz sata u sat, ali spasioci se ne predaju.

"Pokušavamo izrezati velike blokove betona koji su se srušili s vijadukta, zatim ih uklanjamo dizalicama i tada nastupaju psi tragači, a za njima ide naše osoblje ako ima pozitivnih signala", objasnio je Emanuele Gissi, voditelj vatrogasaca.

Državni odvjetnik za Genovu Francesco Cozzi izjavio je novinarima da "bi moglo biti još između deset ili dvadeset osoba nestalih".

U Italiji će dan nacionalne žalosti biti sutra, a svečani ispraćaj u 11,30 na Fiera de Genova, đenoveškom sajmu, u nazočnosti najviših talijanskih dužnosnika.

U međuvremenu nastavlja se sukob između Autostrade per l'Italia i vlade koja je odmah nakon nesreće najavila da će uskratiti koncesiju toj tvrtki koja se s druge strane ne predaje, tvrdi da je sve obavljala korektno i to kani okazati.

Talijanska populistička vlada obrušila se u traženju krivca i na Europsku uniju i njezinu politiku štednje koja, kako tvrdi Rim, sprječava investicije.  Na te optužbe reagirala je Europska komisija podsjetivši da je pozivala Italiju pozivala da ulaže u svoju infrastrukturu i da države članice "samostalno odlučuju" o svojim prioritetima. Ministarstvo infrastrukture objavilo je osnutak povjerenstva zaduženog izraditi izvješće u roku od 30 dana o uzroku drame.

Nogometno prvenstvo trebalo se nastaviti za vikend no utakmice predviđene u nedjelju za momčad Sampdoria i Genova odgođene su. Na drugim sportskim susretima igrači će održati minutu šutnje i nositi crnu vrpcu u znak žalosti.

Hrt.hr

na vrh članka