Uskrs radio ljubuski2xl

Don Marin Marčić pobratimio svoje dvije župe Stilja Orah i Donji Muć

Don Marin Marčić pobratimio svoje dvije župe Stilja Orah i Donji Muć

Kad je don Marin Marčić odlazio iz svoje prve župe Stilja-Prapatnice-Orah, pored Vrgorca gdje je proveo 26 godina u Donji Muć, vjernici iz tih mjesta pisali su peticije, tražili od splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, da ga ostavi do kraja u toj župi, kako im je navodno obećao na jednom druženju.

Jer ovaj svećenik bio je sastavni dio svake kuće u tom kraju. Rastanak je bio bolan, plakalo je cijelo selo, ali iz toga se rodila jedna nova, dobra i pozitivna priča. Don Marin Marčić, pobratimo je svoje dvije župe, župljani iz Donjeg Muća posjetili su Stilja, uoči Uskrsa gdje su bili na Križnom putu. Stanovnici ovog vrgoračkog sela su ih kao pravi domaćini dobro ugostili, a ovih dana, točnije uoči blagdan Male Gospe nebeske zaštitnice Donjeg Muća, stigao je poziv za uzvratnu posjetu. Tako je 70-ak vjernika iz Stilja, Kašča, Oraha i Prapatnica otišlo blagdan Male Gospe proslaviti u 140 kilometara udaljeni Donji Muć kod svog bivšeg župnika.

- Drago mi je da su se moje dvije župe tako povezale, bila je veličanstvena proslava. Osam svećenika bilo je za oltarom, a svetu misu predvodio je don Jozo Ćirko, župnik iz Šipovače pored Ljubuškog. Moji župljani iz Donjeg Muća potrudili su se da ljudima iz Vrgorca ne fali ptičjeg mlijeka, spremile su obilje hrane i piće, kao što su oni i njih velikodušno dočekali u ožujku u Stiljima. Ovaj četvrtak smo domaćini vojnom hodočašću iz Gospića, veselim se i radujem što moja nova župa iz dana u dan raste u svakom smislu- kazao nam je don Marin Marčić.

Izvor: Mate Primorac / Misija

na vrh članka