Uskrs radio ljubuski2xl

Bandić i svi ostali oslobođeni u ‘aferi štandovi’: ‘Sve je radio po propisima’

Bandić i svi ostali oslobođeni u ‘aferi štandovi’: ‘Sve je radio po propisima’

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac u petak su oslobođeni krivnje u slučaju štandovi, u kojoj ih je Uskok teretio zbog pokroviteljstva Grada Zagreba nad građanskom inicijativom ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’.

> Dr. Željka Markić: ‘Štandove i letke Grad Zagreb sponzorirao je po standardnoj proceduri, a DORH se pokazao kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a’

> Evo činjenica o DORH-u i USKOK-u koje sudac nije dopustio dr. Željki Markić iznijeti na sudu

Presudu je na zagrebačkom Županijskom sudu u petak objavio sudac Zdravko Majerović.

Sudac Zdravko Majerović je u obrazloženju presude kazao da je inicijativa U ime obitelji svakom gradonačelniku u Hrvatskoj uputila zahtjev da im pomogne oko ustupanja besplatnih štandova, tiskanja letaka i sličnih troškova organizacije prikupljanja potpisa za referendum.

Sudac je naveo da prema zakonu pokroviteljstvo može biti počasno i da gradonačelnik Grada Zagreba može samostalno odlučiti o dodjeli pokroviteljstva te da takvo pokroviteljstvo može imati financijsku i drugu potporu. Sudac je zaključio da je Bandić postupao sukladno ovlastima koje ima kao gradonačelnik.

‘Prihvatio je pokroviteljstvo nad akcijom udruge U ime obitelji, kako je to napravio i u nizu prethodnih slučajeva’, kazao je sudac, navodi tportal.

Naglasio je da je pogrešna procjena Državnog odvjetništva da potpora akciji ne može biti financijska. Sudac je kazao i da je logično da je Bandić zahtijevao da se logo Grada Zagreba postavi na plakate kad je odlučio podržati akciju. Također je logično, prema presudi, to da je želio da se plakati distribuiraju diljem Hrvatske jer je želio uspjeh inicijative.

Uskok je o optužnici tvrdio da je Bandić sa svojim suradnikom, gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom “Tržnica Zagreb” Zdenkom Palac udruzi “U ime obitelji” priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

> Savjetnica gradonačelnika Bandića: ‘Isfabricirali smo dopis udruzi ‘U ime obitelji’ jer je na tome inzistirao USKOK!’

> Kronologija događaja oko suđenja Bandiću zbog štandova za potpisivanje referendumske inicijative ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’

> Dr. Markić na suđenju Bandiću: ‘Za referendumsko izjašnjavanje 2014. tražili smo potporu Grada Zagreba, kao i od ostalih gradonačelnika i načelnika’

Pri kraju suđenja Uskok je izmijenio optužnicu pa je Bandić, uz zlouporabu položaja i ovlasti, terećen i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica Zdenku Palac.

Istovremeno, Lovriću je optužnica ublažena pa je umjesto za zlouporabu položaja optužen za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromijenjena.

Osim u “aferi štandovi” Bandić je za štetu gradu, ali i državnom proračunu optužen i u slučaju Agram. Na početku tog suđenja, prošlog tjedna, Bandić i njegovih 10 suoptuženika kazali su da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

> Pred kraj suđenja Uskok izmijenio optužnicu u ‘aferi štandovi’, Bandić odbio iznijeti obranu

Podsjetimo, dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, početkom rujna svjedočila je na zagrebačkom Županijskom sudu u procesu koji je USKOK pokrenuo protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, gradskog pročelnika Ivice Lovrića i voditeljice Tržnica Zagreb Zdenke Palac zbog pokroviteljstva Grada Zagreba nad građanskom inicijativom ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’.

Na ulasku u sudnicu dr. Markić istaknula je novinarima kako su na isti način sponzorstvo dobivale tisuće drugih udruga i inicijativa te kako zabrinjava činjenica da USKOK i DORH izdvajaju udrugu U ime obitelji “optužujući ju za nešto što je svakome jasno da nije kazneno djelo”.

Tijekom svjedočenja predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović nije dopustio dr. Željki Markić iznijeti činjenice o DORH-u i USKOK-u.

Odvjetnik Krešimir Krsnik nakon toga je primijetio kako je u sudnici pregledana snimka izjave Milana Bandića, ali se svjedokinji nije dopustilo da kaže što misli, na što je sudac Majerović uzvratio da se “svjedoka nikad ne pita za mišljenje”.

Dr. Željka Markić prije ulaska u sudnicu u izjavi za medije upozorila je na činjenicu da DORH i USKOK funkcioniraju kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a.

“Prije četiri godine Grad Zagreb dao je na besplatno korištenje Građanskoj inicijativi 51 štand u razdoblju od dva tjedna te tiskao edukativne letke i plakate koji su građane informirali o potrebi promjene izbornog sustava. Štandove su i skladišta dali na korištenje volonterima GI za prikupljanje potpisa. Po istoj proceduri Grad Zagreb osigurao je sponzorstvo stotinama drugih udruga i inicijativa. Zabrinjava činjenica da su USKOK i Državno odvjetništvo od svih udruga i inicijativa koje je Grad Zagreb sponzorirao na isti način, izdvojili udrugu U ime obitelji optužujući ju za nešto što je svakome jasno da nije kazneno djelo. Na žalost iz ovog proizlazi da DORH i USKOK funkcioniraju kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a, odnosno da za korupciju optužuju one za koje dobiju političko zeleno svjetlo, a ne progone one koje politika štiti, a građane su oštetili za stotine milijuna kuna”, upozorila je predsjednica udruge, a na pitanje novinara hoće li to isto reći u sudnici, dr. Željka Markić rekla je da hoće ako joj dopuste.

Izvor: narod.hr/hina/tportal

na vrh članka