Krstičević posjetio hrvatske vojnike u Afganistanu

Krstičević posjetio hrvatske vojnike u Afganistanu

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović posjetili su pripadnike 9. hrvatskog kontingenta u kampu Marmal u Mazar-e-Sharifu na sjeveru Afganistana, priopćeno je iz MORH-a.Hrvatske goste dočekao je zapovjednik NATO snaga na sjeveru TAACN (Train Advise Assist Command North) njemački general Gerhard Ernst-Peter Klaffus te zahvalio na angažmanu Hrvatske vojske u Afganistanu.

"Zapovjedništvo TAAC North čine 22 nacije, među kojima i Hrvatska. Zahvalan sam na vašem doprinosu, hrvatski vojnici su vrlo profesionalni i angažirani u mentoriranju i savjetovanju Afganistanskih snaga sigurnosti", istaknuo je  general Klaffus.

Odlučna potpora

Hrvatski kontingent u kampu Marmal na sjeveru Afganistana djeluje pod zapovjedništvom Njemačke kao vodeće nacije.

Nakon sastanka sa zapovjednikom NATO snaga na sjeveru, ministar Krstičević i general Matanović u pratnji zapovjednika 9. HRVCON-a brigadira Dražena Resslera posjetili su pripadnike 9. hrvatskog kontingenta u kampu Marmal i uručili im NATO-ove medalje za sudjelovanje u misiji Odlučna potpora (Resolute support), za profesionalnost i časno služenje u međunarodnom okruženju.

Ministar Krstičević prenio je hrvatskim vojnicima pozdrave predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i premijera te izrazio ponos i zadovoljstvo susretom u Afganistanu, prenosi Hina.

"Nakon provedena tri dana s našim vojnicima u Afganistanu zaista mogu potvrditi da Hrvatska ima vrhunske profesionalne vojnike i jako sam ponosan na vaš rad", rekao je te naglasio: "Oni predstavljaju dostojanstveno i časno Hrvatsku ovdje u Afganinstanu".

15 godina Hrvatske vojske u Afganistanu

Ove godine  "obilježili smo 15 godina sudjelovanja Hrvatske vojske u Afganistanu, gdje pokazujemo sposobnosti, ali i plemenitost i humanost hrvatskih vojnika", rekao je ministar obrane.

Izrazio je zadovoljstvo dobrim uvjetima života i rada hrvatskih vojnika i u domovini i u misijama i operacijama.

"Rad u međunarodnom okruženju i suradnja s drugim vojskama unapređuje naše sposobnosti i interoperabilnost", istaknuo je Krstičević.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general Matanović poručio je vojnicima da kvalitetnim izvršavanjem zadaća pokazuju profesionalnost u Hrvatskoj, ali i tisuće kilometara daleko od svoga doma.

Nakon dodjele medalja NATO-a, hrvatsko izaslanstvo položilo je vijenac i odalo počast poginulim vojnicima u Afganistanu. 

U području misije Odlučna potpora je sada 9. HRVCON RS od 106 pripadnika, od kojih 5 žena, a raspoređeni su na dvije lokacije tako da je 24 pripadnika u Kabulu, a  69 u Mazar-e-Sharifu.

Pogled.ba

na vrh članka