Stotine građana na skupu potpore liječnici Kaleb - video

Stotine građana na skupu potpore liječnici Kaleb - video

Nekoliko stotina građana okupilo se u Metkoviću kako bi uputili javnu kritiku na neprofesionalan rad institucija kao što je Hrvatska liječnička komora i iskazali potporu liječnici Kseniji Kaleb. Riječ je o pedijatrici koja je najviše pomogla preminulom Gabrijelu, no Hrvatska liječnička komora upravo je nju ocijenila glavnim krivcem za smrt dječaka.

 

Prosvjed je organizirala građanska inicijativa "Sinovi i kćeri doline Neretve".Na prosvjed je došla i sama liječnica KsenijaKaleb. Poručila je kako joj je obitelj na drugom mjestu, a medicina na prvom. "Želim samo da se sazna istina", dodala je. Potporu prosvjednicima dale su i liječnice Nela Sršen i Josipa Rodić. Okupljenim gradjanima obratila se i majka liječnice Kaleb.


Okupljenim gradjanima obratila se i majka doktorice Kaleb
- Doktorica je jedina u ovoj situaciji postupila odgovorno, a Komisija se nepravedno prema njoj ponijela. Cenzurirani smo od strane sustava jer se nije čula naša riječ s prvoga prosvjeda i naši zahtjevi koji su potrebni za cijelu dolinu Neretve, zato opet prosvjedujemo. Ustavom su nam zagarantirana prava što se tiče zdravstva, a mi to nemamo. Imamo cijeli niz smrtnih slučajeva u ovom gradu, a vrijeme je da netko kaže dosta, kaže Ivica Matičević, jedan od organizatora prosvjeda. 

Ivica Matičević: Borimo se za cijelu Hrvatsku

- Ključni zahtjev jest da se uredi naš zdravstveni sustav u Metkoviću, da se povežu domovi zdravlja i hitna. Da se napravi opća bolnica, da se opreme doktorske ordinacije. Pozivam političku elitu da dođu ovdje i riješe ovaj problem u Metkoviću. Obećavaju nam 28 godina ovo ili ono, a nikada se ništa nije napravilo, keže Matičević te dodaje kako se među ljude uvukla nesigurnost jer sustav ne funkcionira kako treba te da se bore za cijelu Hrvatsku. 
Podsjetimo, Gabrijel umro je od sepse 11. prosinca u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć i da je oba puta bio vraćen kući. U ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC. Prema pisanju medija, HLK koja je provela inspekcijski nadzor o tijeku liječenja najviše tereti pedijatricu Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću, koja je jedina prepoznala znakove sepse te odredila da dječak hitno treba u KBC Split.

Kujundžić: Ne treba ishitreno ići s osudama, osobito ne na jednu osobu 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirao je napise da Hrvatska liječnička komora za smrt 9-godišnjaka iz Metkovića najviše tereti pedijatricu Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću, uz poruku kako treba pričekati da istraga završi. Najavu odvjetnika liječnice da će tužiti Komoru - nije želio komentirati. 
Bulj pozvao Dragomira Petrica da podnese ostavku

Mostov zastupnik Miro Bulj pozvao je u ime Kluba vijećnika Mosta nezavisnih lista u Splitsko-dalmatinskoj županiji ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomira Petrica da podnese ostavku. Petric je u razgovoru za Hinu upozorio da u toj županiji u sljedećih šest godina sto liječnika odlazi u mirovinu. Bulj poručuje kako je sramotno što Petric misli da se od vlastite nesposobnosti može ograditi prebacivanjem odgovornosti na specijalizante i mlade specijaliste, te ga pita što je konkretno učinio za poboljšanje zdravstvene zaštite koja je u toj županiji na najnižoj razini.

- U studenom prošle godine raspisan je natječaj za pet specijalizacija iz obiteljske medicine, pristiglo je 16 valjanih prijava, dok se na natječaj iz svibnja 2017. na deset ponuđenih mjesta za specijalizaciju iz obiteljske medicine javilo 55 kandidata. Ne vidim da se istinski borite za ostanak mladih liječnika u našoj županiji, optužuje Bulj ravnatelja. Petricu poručuje da podnesete ostavku, ako je kod njega došlo do zamora, nedostatka vizije i nemogućnosti prepoznavanja potreba mladih liječnika i građana.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka