Zaev i Cipras nominirani za Nobelovu nagradu za mir

Zaev i Cipras nominirani za Nobelovu nagradu za mir

Grčki premijer Aleksis Cipras i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev nominirani su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Dvojicu lidera nominirali su čelnici tri skupine u Europskom parlamentu – socijaldemokrata, Zelenih i Ujedinjene europske ljevice, objavila je grčka agencija ANA.

Agencija je javila da su Udo Bullman, čelnik socijaldemokrata (S&D) u Europskom parlamentu, čelnica Zelenih Ska Keller, te čelnica Ujedinjene europske ljevice-Nordijske zelene ljevice GUE-NGL Gabbi Zimmer u zajedničkom priopćenju naglasili da se Prespanskim sporazumom između Grčke i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije o novom imenu Makedonije “okončava dugi spor i donosi stabilnost regiji zapadnog Balkana”.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, 17. lipnja prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Bullmann, Keller i Zimmer naglasili su da je Prespanski sporazum, koji je makedonski parlament ratificirao 11. sijačnja ove godine, a grčki 25. sijačnja, model za “mirno rješavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis”.

Troje čelnika europarlamentarnih skupina naglasili su da su Cipras i Zaev imali političku hrabrost insistirati na sporazumu uprkos protivljenju nacionalista u obje zemlje.

Također su kazali su da iz tih razloga “podržavaju prijedlog Nobelovke Wided Bouchamaoui da se Cipras i Zaev nominiraju za Nobelovu nagradu za mir za 2019.”.

Predstavljajući nominaciju u Skoplju 18. prosinca, Nobelovka je rekla da je Prespanski sporazum model za rješavanje problema u budućnosti i da će njegova ratifikacija “poslati snažnu poruku da je dijalog moguć”.

Agencija ANA piše da se očekuje da će i drugi europski političari dati podršku nominaciji Ciprasa i Zaeva.

/HMS/

na vrh članka